Србија и Балкан

"Срби се нису појавили": Српске специјалне снаге одустале од војне вежбе са Грчком?

Уздржаност Грчке на гласању о захтеву КиМ за пријем у Савет Европе довела је до отказивања присуства премијерке Ане Брнабић на планираном догађају, као и до и отказивање учешћа Срба у војној вежби, пише грчки лист "Катимерини"
"Срби се нису појавили": Српске специјалне снаге одустале од војне вежбе са Грчком?© Принтскрин/https://www.natomultimedia.tv/

У данашњем издању најугледнијег грчког дневног листа "Катимерини", објављен је коментар новинара Ставроса Папантонијуа, под поднасловом "Срби се нису појавили", који говори о одустајању српских специјалних снага од учешћа у мултинационалној војној вежби "Орион 23".

Односи између Београда и Атине су замрзнути, што је обрнуто пропорционално пролећу које видимо, оценио је Папантонију.

"Уздржаност Грчке (а не глас против) на гласању о захтеву КиМ за пријем у Савет Европе изазвала је неповољне коментаре министра спољних послова Србије Ивице Дачића, отказивање присуства премијерке Ане Брнабић на планираном догађају, али, како сазнајем, и отказивање учешћа Срба у војној вежби", навео је.

Српска страна раније је потврдила учешће у једном делу активности које се одвијају у сарадњи са Генералштабом националне одбране Грчке. 

Српски представници су, као и обично, учествовали на прелиминарним састанцима за планирање вежбе, навео је Папантонију.

"Орион 23" је највећа војна вежба Француске у последњим деценијама која се реализује са савезницима из НАТО-а, укључујући и Грчку, а која траје од краја фебруара до 5. маја. 

Вежба предвиђа ангажовање до 19.000 људи и средства из осам чланица НАТО-а, укључујући Француску као домаћина, а усмерена је на одбрамбене операције на копну, у ваздуху, на мору и у сајбер простору, наводи се на сајту НАТО-а. 

Вежба је заснована на сценарију који је развио НАТО, а који подразумева различите фазе савременог сукоба. Њене размере су без преседана у последњих неколико деценија, наводи се на сајту француског министарства одбране.  



image