Србија и Балкан

Скандал у Хрватској: Деца махала заставом "Велике Албаније" пред Милановићем (ВИДЕО)

Нико из обезбеђења председника није реаговао
Скандал у Хрватској: Деца махала заставом "Велике Албаније" пред Милановићем (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Rober Anic/Xinhua

Тежак инцидент обележио је долазак председника Хрватске Зорана Милановића и његовог албанског колеге Бајрама Бегаја у задарске Арбанасе.

Скандал је најпре избио због изостанка челних људи градске и жупанијске власти који су по сваку цену хтели да избегну Милановића.

Затим је у дворани Самостана Школских сестара фрањевки у Арбанасима у тренутку интонирања албанске државне химне неколико деце у албанским народним ношњама развило заставу такозване велике Албаније.

На снимку се види и реакција службеног преводиоца који је пришао млађим припадницима албанске националне мањине који су махали заставама и упозорио их да престану, преноси портал "Задарски".

У разговорима између представника албанске амбасаде у Загребу и Месног одбора Арбанаси, приликом договорања протоколарних детаља председничке посете, појавила се формулација по којој Бегај долази у обилазак албанске дијаспоре, али су из Месног одбора инсистирали на томе да Арбанаси нису ни албанска дијаспора ни национална мањина јер се национално идентификују као Хрвати. У програм боравка двојице председника у Арбанасима били су укључени и представници албанске националне заједнице из Задра.

Уз ликове албанског политичара Исмаила Ћемалија и ратног вође Исе Бољетинија на застави се налази и мапа "Велике Албаније" која обухвата територије неколико међународно признатих суседних држава и натпис "Аутохтони".

Необично и сумњиво је да званичници који су присуствовали овом догађају редом тврде да заставу нису видели.

"За време догађаја нисам видео ту заставу. Видео сам је тек у новинама и по порталима. Одмах да кажем да се у име Месног одбора и свих мештана Арбанаса ограђујем од тог потеза. То нема баш никакве везе с нама. На бини су биле службене заставе Хрватске и Албаније и то је било довољно. Чуди ме да нико из обезбеђења председника није реаговао, испало је јако ружно. То није било коректно. На дочеку су били и у програму учествовали и припадници албанске националне заједнице из Задра и мештани, а ми смо Арбанаси и Хрвати. Да смо приметили ту заставу, сами бисмо је уклонили, нисмо очекивали да неко може тако да се понаша и злоупотребљава наше гостопримство", изјавио је за "Задарски" председник Месног одбора Арбанаси Звонимир Рогић, који је био укључен у организацију доласка двојице председника.

Почасни конзул Албаније у Задру Антон Дедај такође тврди да није видео спорну заставу.

"Не знам одакле се појавила та застава. Знам да су биле постављене службене државне заставе Хрватске и Албаније, којима је тамо и било место, а за друге заставе не знам. То је било непотребно", каже Дедај.

Председник задарског Градског већа Марко Вучетић се појавио на дочеку Милановића и Бегаја сматрајући да се ради о културном, а не политичком догађају, али и он тврди да није видео заставу "Велике Албаније".

"Да сам видео заставу сигурно бих напустио догађај јер након развијања заставе 'Велике Албаније' свака службена церемонија би требало да буде прекинута. Међутим, нема места никаквом чуђењу кад државе одустају од стварне историје и упадају у националистичке интерпретације. Тога ће бити све више", оцењује Вучетић.

image