Србија и Балкан

Курти: ЗСО нема извршну власт

Не можемо да дајемо извршна овлашћења локалној заједници јер извршна власт припада Влади и општинама, подвукао је премијер привремених приштинских институција
Курти: ЗСО нема извршну властwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Уочи нове рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, 2. маја у Бриселу, премијер тзв. Косова Аљбин Курти у интервјуу за агенцију Хина истакао је да неће дозволити стварање неког облика Републике Српске на северу Косова.

"Нећемо дозволити сателитску парадржаву са деструктивном суштином која би подрила државност Косова", рекао је Курти и подвукао да није видео нацрт Заједнице српских општина који ће бити представљен на предстојећем састанку у Бриселу, а који представља кључну тачку постигнутог Бриселског споразума о нормализацији односа из 2013. године. 

"Косово" покушава да спречи да ова заједница има извршна овлашћења, а према речима Куртија, заговараће да се испуни договорено 27. фебруара у Бриселу, а то је "постојање одговарајућег нивоа самоуправе српске заједнице по највишим европским међународним стандардима за заштиту мањина".

"С обзиром на инсистирање Брисела, биће ми драго да видим какав су нацрт припремили, мада мислим да би било боље да ми га прво представе у Приштини.  Оно што нећемо дозволити је право на територијализацију и стварање било чега што би личило на Републику Српску у Босни и Херцеговини. Нећемо дозволити сателитску парадржаву са деструктивном суштином која би подривала државност 'Косова'", нагласио је приштински премијер.

Он је рекао да служи свим грађанима Косова без обзира на етничку припадност, социјално порекло или верску припадност и да ће у Бриселу обезбедити уставност и законитост на целој територији Косова.

"Територијални суверенитет и интегритет су нешто што се не сме нарушавати. Желим нормалне односе са Србијом, европске односе, добросуседске односе. Важна нам је заштита мањина. Али не можемо да дајемо извршна овлашћења локалној заједници јер извршна власт припада Влади и општинама", нагласио је он.

"Осим тога, желимо да ојачамо јавне услуге које би се нудиле свим грађанима без обзира на националну припадност, а не да их пружају због националне припадности", рекао је он.

Дакле, сачекајмо и видимо како ће се одвијати састанак у Бриселу, изјавио је Курти.

Пре недељу дана одржани су избори у четири општине на Косову са српском већином. Срби су саопштили да не признају резултате избора одржаних под бојкотом, односно да не желе да у њиховим местима управља победничка косовска мањина.

"Србија није демократска земља, то је хибридни режим. Тамо се влада доживљава као владање. Ми у демократији видимо власт као услугу. Служимо народу, нећемо њиме владати. Зато они тамо не морају да брину", одговорио је Курти и нагласио да је питање таблица већ решено у Бриселу 27. фебруара.

image
VV inauguration
banner