Србија и Балкан

Опозиција на КиМ: Плате мале, радници одлазе, омладина бежи, Курти плива у луксузу

Сваким даном нам је све горе, поручио Рамуш Харадинај
Опозиција на КиМ: Плате мале, радници одлазе, омладина бежи, Курти плива у луксузуGetty © Chris McGrath

Бивши премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, оценио је да су радници на "Косову" дочекали данашњи Међународни празник рада у најгорем положају у последње 24 године, јер су, како је рекао, дискриминисани, док је власт све више поспана.

"Сваким даном нам је све горе. Премијер и његов кабинет су више фокусирани на гомилање новца него на капиталне инвестиције - којима се стварају нова радна места, подижу плате и развија држава. Радна снага свакодневно одлази, наша земља остаје без лекара, инжењера, економиста и наставника. Омладина бежи", написао је Харадинај на свом Фејсбуку.

Он је позвао Владу да повећа плате у јавном сектору и да пронађе начине да повећа плате у приватном сектору, у ком се, како је навео, инфлација највише осећа.

Хоти: Инфлација никад већа, плате исте

И његов колега, Авдулах Хоти, такође потврђује да у години са највећом инфлацијом у последњих 15 година, зараде нису порасле.

"Закон о платама у јавном сектору створио више проблема, него што их је решио. Овај закон је створио несигурност јер је значајно смањио плате посебно у независним институцијама. Због изостанка консултација са синдикатима, многи запослени су остали незадовољни и закон је завршио на Уставном суду", рекао је Хоти и додао да је са друге стране, Закон о минималној заради потпуно заборављен, као и да удвостручен порез на имовину многим грађанима и предузећима, а да је струја дупло скпља.

Курти троши на претеран луксуз

Чланови опозиције у Приштини, критиковали су и Куртија и владајуће Самоопредељење јер су "удвостручили луксузне трошкове владе". 

"Приштински званичници су током прошле године потрошили укупно 21,7 милиона евра на службена путовања, смештај, ручкове, гориво и телефонске услуге, саопштио је "Фронт Рисрч Институт", на основу званичних докумената Министарства финансија.

Ако се упореде трошкови у последње три године долази се до закључка да су представници приштинских институција на "луксузне потребе" потрошили 8,2 милиона евра више у 2022. него у 2021. и 9,8 милиона више него у 2020. години.

Због претераног луксуза Курти је раније највише критиковао своје политичке противнике.

image
VV inauguration
banner