Србија и Балкан

Пленковић подржао наметнуту Шмитову одлуку о формирању владе БиХ

Премијер Хрватске је одбацио тврдње да међународни представник делује у сарадњи са Загребом
Пленковић подржао наметнуту Шмитову одлуку о формирању владе БиХ© TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/ bg

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да странке које ће формирати власт у БиХ треба што пре да мењају изборни систем и то самостално, са што мање уплива међународне заједнице.

Пленковић је поздравио наметнуту одлуку високог представника Кристијана Шмита о деблокади формирана власти.

"Ми сматрамо да је за добро функционисање власти на централном, на федералном, а касније и кантоналном нивоу потребно да се након избора власти формирају и да институције раде онај посао који су им грађани поверили", рекао је премијер Хрватске, пренела је "Хина".

Пленковић је одбацио тврдње да међународни представник делује у сарадњи с Хрватском.

"То је њима најлакша варијанта, да сада оптужују Хрватску да нешто ургира преко Шмита, да уређује односе у БиХ", тврдио је Пленковић и нагласио да је позиција Хрватске као пријатељице и заговорнице БиХ "јасна, чврста и континуирана".

Хрватски премијер је рекао да треба честитати политичким странкама које ће формирати власт у Федерацији, истакавши да оне морају започети договор о изборној реформи.

"Странке које су одлучиле да формирају власт у Федерацији сада треба што пре прионути промени изборног система и да разреше све, ако је могуће самостално, са што мање уплива међународне заједнице", казао је Пленковић.

Притом је поновио да се "једном за свагда" мора завршити "апсурдна ситуација" где се хрватски представник у Председништву БиХ бира бошњачким гласовима те да он потом не комуницира с хрватским властима.

"Хрватска нема фигу у џепу, наша је политика једноставна – поштујмо се, сарађујмо, инвестирајмо. Нека БиХ буде самостална, а Хрвати равноправни", закључио је Пленковић.

image