Србија и Балкан

Срби из Косовске Митровице страхују због најава о отварању моста

Отварање моста би се негативно одразило, не само на безбедносну ситуацију, већ и на даљи преговарачки процес, сматрају саговорници "Вечерњих новости"
Срби из Косовске Митровице страхују због најава о отварању моста© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Одлука о отварању за саобраћај моста у Косовској Митровици, коју су прошлог четвртка изгласали албански одборници, достављена је Министарству локалне самоуправе привремених приштинских институција. Овај потез којим се подижу тензије на северу покрајине предузет је упркос апелима Срба да се то не чини и реакцијама међународне заједнице, пре свега Кфора и Европске уније, пишу "Вечерње новости".

Одлуку скупштине у Митровици, коју су донели одборници "убачени" уместо Срба, који су напустили одборничка места, Приштина је унапред поздравила, а коначну реч о отварању моста на Ибру формално има Министарство унутрашњих послова привремених институција, односно Џељај Свечља, у координацији са ресором локалне самоуправе.

Грађани северне Митровице иницијативу албанских одборника о отварању главног моста оцењују као преурањену и тврде да би то закомпликовало и онако компликовану ситуацију.

Према речима Миодрага Милићевића из НВО "Актив" у северној Митровици, отварање моста би се негативно одразило, не само на безбедносну ситуацију већ и на даљи преговарачки процес.

"Сигуран сам да нико не мисли да би мостови требало да буду затворени по сваку цену, али је ово пре свега питање политичког тренутка, односно политичких договора и безбедносних провера више инстанци", сматра Милићевић.

Житељ Косовске Митровице Драган Митровић каже да отварање моста може довести само до дестабилизације стања, јер би сигурно било провокација.

"И то вероватно у још већем броју него до сада. Јер Албанци би могли да дођу колима из јужног дела града, да направе инцидент и побегну, а косовска полиција би, по правилу, окретала главу од напада на Србе", каже Митровић.

Са њим се слаже и Горанац Нусрет Хоџа, који опомиње да би отварање моста додатно угрозило безбедност житеља северног дела града.

"Мислим да је то још једна провокација Приштине и да се нису стекли услови за то", каже Хоџа.

image