Србија и Балкан

Кфор: Питање отварања моста на Ибру мора да се реши политичким дијалогом

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати
Кфор: Питање отварања моста на Ибру мора да се реши политичким дијалогом© Танјуг/Кфор

Из мисије Кфора данас су поручили да је поновно отварање моста на Ибру између Северне и Јужне Митровице питање које мора да се реши политичком дијалогом.

"Мисија Кфора, предвођена НАТО-ом, наставља да прати локални развој и остаје потпуно усредсређена на свакодневну имплементацију свог мандата, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, како би се обезбедило безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице на Косову", наводи се у одговору Кфора приштинском листу "Национале".

Додаје се да Кфор наставља да пружа неопходну безбедносну подршку како би дипломатски напори, које предводи Европска унија, могли да напредују.

Вучић: Немојте ни да сањате да ћете успети да протерате Србе

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да је његова порука и пре и после 2. маја, када је у Бриселу заказан наставак преговора са Приштином, да не сањају да ће успети у намерама да протерају Србе.

"Поручујемо им пре 2. маја, а то ће се наставити и након тога: немојте ни да сањате да ћете успети у својим намерама да протерате или уништите Србе у било којем делу Косова и Метохије ни било где другде. У том случају знаћемо шта нам је посао", рекао је Вучић у Сокобањи.

Лајчак: Није право време да се отвори мост на Ибру

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да није право време да се главни мост у Косовској Митровици пусти у саобраћај.

Говорећи на "Делфи форуму" у Грчкој, Лајчак је упозорио да би то могло да изазове још једну кризу.

Навео је да атмосфера "очигледно није добра за то" и да се ''црвене линије морају поштовати'', пренео је портал "Репортери". Лајчак је поручио и да је договор из Охрида права платформа и "двострука победа" јер, како је рекао, има много користи за обе стране.

Одборници Скупштине општине северног дела Косовске Митровице донели су одлуку да се пошаље "захтев о омогућавању слободе кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру", навео је Танјуг.

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати, која је истакла да захтев треба проследити полицији тзв. Косова, Кфору, Еулексу и осталим међународним организацијама и надлежним органима.

Након што су Срби напустили све приштинске институције новембра прошле године, одборници Српске листе у Северној Митровици, замењени су Албанцима и Бошњацима, који су били следећи на листи са највише освојених гласова.

Отварање главног моста на Ибру део је дијалога између Београда и Приштине, а да ће се саобраћај преко њега одвијати несметано, најавио је још 2020. године тадашњи градоначелник Јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири. 

Између јужног и северног дела Косовске Митровице постоји неколико мостова који су функционални и саобраћај се преко њих одвија потпуно нормално.

image
VV inauguration
banner