Србија и Балкан

Адвокат Васић писао земљама Квинте: Трајковић у ранама, здравствено стање му је погоршано

Уколико се Слађану Трајковићу, не дај Боже, нешто фатално деси, то може да се припише 'на душу' оних који су га сместили тамо где се тренутно налази, рекао је његов адвокат Дејан Васић
Адвокат Васић писао земљама Квинте: Трајковић у ранама, здравствено стање му је погоршаноGetty © Carsten Koall

Адвокат Дејан Васић упутио је писмо амбасадорима земаља Квинте у којем тражи да дипломатским средствима утичу на Специјално тужилаштво тзв. Косова да се Слађану Трајковићу омогући кућни притвор, због његовог изузетно лошег здравственог стања услед неадекватног лечења.

Васић, који пред Судом за ратне злочине у Приштини заступа Слађана Трајковића, који је оптужен за наводни ратни злочин, у изјави за "Косово онлајн" каже да он као правни заступник тражи само фер услове, који су омогућени свим другим особама против којих се воде поступци, а у складу са важећим законима.

"Данас смо се обратили представницима амбасада Квинте у ком смо тражили да, колико дипломатске могућности дозвољавају, утичу на Специјално тужилаштво 'Косова' како би нам дозволили да у истрази учестујемо, да имамо увид у списак предмета, присуствујемо саслушањима сведока и њиховим радњама препознавања, као и могућност да се Трајковићу одреди мера кућног притвора коју би он издржао у својој кући у Северној Митровици, уз надзор лекара који су и до сада водили рачуна о његовом здравственом стању", каже Васић.

Он наводи да је Трајковић неадекватно лечен и да је његово здравствено стање изузетно погоршано.

"Слађана сам видео јуче, он је у јако тешком здравственом стању узрокованог пре свега неадекватним лечењем. Он је неколико пута вођен у болницу у Приштини, рађене су му анализе, променило се много лекара врло сумњивог знања и квалитета. У соби за посете јуче сам га затекао свог у ранама. Њему још није одређена адекватна терапија, он болује од дијабетеса и те ране јако тешко зацељују. Породица је данас покушала да му однесе одређену количину лекова и масти које могу да му помогну, али до сада нисмо имали баш добра искуства када је реч о лековима који имају декларацију Републике Србије", наводи Трајковић.

Он позива на опрез и одговорност одговорних због стања у ком се Трајковић налази.

"Његово здравствено стање је алармантно, и одговорни за његово даље притварање и држање у притвору сносе одговорност и за то. Уколико се сутра њему, не дај Боже, нешто фатално деси, то може да се припише 'на душу' оних који су га сместили тамо где се тренутно налази", истакао је Васић.

Када је реч о истрази која се води против Трајковића, адвокат Васић наводи да се истрага практично води без присуства одбране и да тужилаштво процес води самостално без давања икаквих информација одбране.

"До сада смо покушали да се обратимо апсолутно свим институцијама на 'Косову' укључујући и премијера, а да нисмо добили ниједан одговор у ком правцу се истрага одвија. Тужитељка је саслушала више од 30 сведока, а да није позвала ни мене као браниоца, ни Слађана да у тој истрази учествујемо. Одбијени су сви захтеви и свака могућност да се Слађану пружи оно што је пружено свим другим грађанима 'Косова', односно да тужилаштво истрагу спроводи тако што ће њему омогућити кућни притвор, а све услед његовог изузетно тешкој здравственој ситуацији", закључио је Васић.

image