Србија и Балкан

Одређен притвор оцу дечака који је усмртио осам вршњака и чувара школе

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану
Одређен притвор оцу дечака који је усмртио осам вршњака и чувара школе© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана оцу В. К. (47) чији је син К.К. у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет и ранио седам људи. Владимир К. се сумњичи за кривично дело "тешка дела против опште сигурности" из члана 288. став 2, у вези члана 278 став 1 Кривичног законика.

Притвор му је одређен због постојања особитих околности које указују да би у кратком временском периоду могао поновити кривично дело, као и јер је за кривично дело које му се ставља на терет прописана казна затвора преко десет година. Такође, начин извршења и тежина последица кривичног дела довели су до узнемиравања јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Сумња се да је В.К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К.К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је ово тужилаштво.

Такође, В.К. је, како се сумња, поступио супротно одредби члана 32 став 1 Закона о оружју и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције. Тачније, оно није било закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К.К успео да дође у посед пиштоља марке ЦЗ "шедоу", калибра 9x19мм и пиштоља марке "ругер" МК калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени Владимир К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ "Владимир Рибникар" у Београду, коју иначе похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђења и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Адвокат: В.К. оружје држао у складу са законом

Адвокат Ирина Боровић, бранилац В.К. чији је син К.К. (13) у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет и ранио седам особа, рекла је новинарина испред Палате правде да су оружје и муниција осумњиченог били обезбеђени по закону.

Додала је да је муницију и оружје који су пронађени држао у складу са прописима, као и да за све оружје има одговарајуће дозволе и да је члан Спортског удружења.

"Све је било у потпуно легалном поседу, обезбеђено, закључано, под шифрама, чак и допунски обезбеђено у односу на оно што закон прописује" истакла је Боровић.
Пре свега Боровић је у име породице В.К. и његовог сина изјавила саучешће породицама убијених, те је замолила медије да буду обазривији због породица убијених и осумњичениг.

Отац В.К. је, како наводи Боровић, тек сад сазнао за пуне размере овог догађаја.

Тужилаштво га сумњичи за кривично дело тешко дело против опште сигурности, а К.К. (13) не може да буде кривично одговоран за убиства која је починио јер није навршио 14 година. Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

image