Србија и Балкан

МУП позива: Вратите нелегално оружје, нећете кривично одговарати

Предаја оружја не мора да се претходно најави, али је потребно да се оружје преда на такав начин како се не би узнемиравала јавност, истакла је Биљана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а
МУП позива: Вратите нелегално оружје, нећете кривично одговарати© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Министарство унутрашњих послова позвало је грађане Србије да од сутра предају своје нелегално оружје месно надлежној полицијској станици од 7 до 19 часова и да за то апсолутно немају нити кривично-правно, нити прекршајно-правну одговорност , као ни обавезу да образлажу порекло тог оружја, изјавила је за Танјуг Биљана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, што му је и обавеза и право, сходно обавезама према Закону о оружју и муницији донео је наредбу која подразумева поступак легализације, навела је она.

"Легализација је у самом тексту, дефинисана управо као период када министар на основу процене и заштите опште безбедности грађана, јавног реда и мира, баш у оваквим ситуацијама има право да спроведе тај процес и изда наредбу за поступак легализације, који подразумева и позива све грађане који по било ком основу имају оружје, било које врсте и било које категорије у поседу, а које није и нема дозволу надлежних органа, и наравно оружје које уопште по Закону није предвиђено и могуће регистровати, као и оружје за које надлежни органи и не издају дозволе да предају месно надлежној полицијској станици од 7 до 19 часова", истакла је она.
Одлука је објављена и у Службеном гласнику.

"У Службеном гласнику наредба је објављена 5. маја и ступа на снагу први радни дан, а то је понедељак , 8, мај, од 7 до 19. часова и оно што је најбитније грађани да би били сигурни у све ово што говорим могу у постојећем тексту Закона о оружју и муницији прочитати шта је легализација и шта подразумева поступак, као и да апсолутно немају нити кривично- правно, нити прекршајно- правну одговорност за предају оружја, нити обавезу да образлажу порекло тог оружја и томе слично", напоменула је саговорница Танјуга.

Предаја оружја не мора да се претходно најави, истакла је она, али је потребно да се оружје преда на такав начин како се не би узнемиравала јавност.

На питање колико траје позив да грађани предају своје оружје је објаснила да је министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић након седнице владе и свих мера које су наложене, рекла да је ово тренутна безбедносна ситуација која налаже неке ригорозније мере, али да то не значи да досадашње мере нису биле добре, као и да полиција није радила адекватно и квалитетно свој посао у смислу вршења и провере исправности услова за држање и ношење оружја.

Она је објаснила и какав је поступак за враћање оружја уколико је његов власник преминуо и позвала и те грађане да врате оружје.

"Ову прилику користим да кажем, пошто неки број грађана, имају или немају потребу или знање о поступању са оружјем које потиче од власника који је преминуо, нису знали да су по Закону о оружју и муницији обавезни да у времену од 45 дана од датума када је власник преминуо предају у месној надлежној полицијској станици то исто оружје, тачније по последњем пребивалишту власника оружја и да то могу да учине без икаквих последица и било какве одговорности како би заштитили и себе и своје укућане", рекла је она.

Како је истакла Пјановић, суштина је и циљ ове легализације и наредбе коју је МУП дао да се ослободимо тог ( нелегалног ) оружја у што краћем року, јер су све ове ситуације показале да је тога било можда се не би дешавале овакве ствари.

"Сама ова одлука и наредба и све ове мере које је донела влада и које је објавио председник Србије Александар Вучић говоре да ће сва ресорна министарства имати обавезу да у свим оним деловима и оквирима где су процењене, да не кажем слабе тачке, хитно и неодложно на основу те одлуке измена Закона оружја и муницији морати да донесу неке ригорозније мере у односу на добијање дозволе за држање и ношење оружја", рекла је она.

И раније је у закону, додаје она, стајала одлука да морате да будете пунолетни грађанин, да сте држављани Републике Србије и да испуњавате здравствене услове за добијање оружја, који подразумевају психијатријски, психолошки преглед и наравно контролу на психоактивне супстанце.

"Оно што је разлика на постојећи закон је да ће се провера испуњености услова радити на шест месеци до годину дана, то опет не значи да МУП није радио савесно и одговорно свој посао, те ревизије су се такође по Закону спроводиле у одређеном роковима и раније, али кажем да тадашња безбедносна ситуација није налагала да смо у обавези да ригорозније спроводимо мере", додала је она.

Пјановић је још једном подсетила и на начин држања и ношења легалног оружја.

"Оружје се држи по посебним правилима, у сефовима, закључано и такође Закон о оружју и муницији предвиђа да особа мора да испуњава и техничке услове за држање и чување - да се чува у сефовима, под кључем или са шифром, увек одвојено од муниције, у деловима", додала је она и истакла да када се и премешта на другу адресу да се то ради такође у складу са Законом, што значи одвојено.

image