Србија и Балкан

Курти измишља изговоре да не формира ЗСО: Распустити Управљачки тим који је предложио нацрт

Управљачки тим је урадио свој посао, немамо разлога више да га слушамо, рекао је све што је имао да каже 2. маја у Бриселу, поручио је премијер привремених приштинских институција
Курти измишља изговоре да не формира ЗСО: Распустити Управљачки тим који је предложио нацрт© IMAGO/Christian Spicker

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Управљачки тим који је предложио нацрт Статута Заједнице српских општина обавио своју функцију те да је смена тог тима и разрешење природан и логичан процес, преноси Репортери.

"Управљачки тим је урадио свој посао, немамо разлога више да га слушамо, рекао је све што је имао да каже 2. маја у Бриселу". Његов рад је завршен и његово разрешење је природан и логичан процес", рекао је Курти.

Курти је навео да није задовољан оним што му је презентовано 2. маја на састанку у Бриселу јер, како је рекао, очита је велика жеља да се на Косову створи Република Српска. Истакао је да неће дозволити стварање Републике Српске на Косову.

"Стрпљиво и пажљиво смо слушали Управљачки тим. Захтев наших европских и америчких партнера био је да саслушамо презентацију коју ће тим да одржи. Нисмо били задовољни чињеницом да се тај Управљачки тим није прво састао са министром администрације локалне самоуправе Ељбертом Краснићијем, упркос чињеници да их је позвао 18. априла. Отишли ​​смо у Брисел и слушали презентацију нацрта Статута. Биле су две даме од четири члана тима, које су изнеле суштину и представиле шест, седам чланова у којима смо видели да се ради о великој жељи да се формира Република Српска на Косову, па смо рекли да изражавамо наше суштинско неслагање са тим нацртом Статута", рекао је Курти.

Он је рекао да је 2. маја дао свој предлог како би требало ускладити члан 7 постигнутог споразума који говори о адекватном нивоу самоуправљања српске заједнице, али да посредници нису оценили тај предлог, а да га српска страна није ни прочитала.

"Овај нацрт визије који сам тамо изнео инспирисан је хрватским моделом за националне мањине. Споразум о моделу заштите српске мањине у Хрватској прихватила је и Србија. Ако је Србија то прихватила са Хрватском, сматрамо да ће то морати да прихвати и код нас. Не занима ме да контролишем Србе, нити да кршим њихова права, нити било коју мањине, нити грађанина Републике. Конкретно, за члан 7 основног споразума, понудио сам нацрт визије за који се надам да ће добити оцену од европских посредника", рекао је он.

Како је навео, верује да ће следећи корак бити састанак са посредницима и да ће се то десити током овог месеца.

Курти је заборавио да је формирање СЗО договорено у Бриселу 2013. и 2015. године, као и да је тада дефинисано како би заједница требало да изгледа и које функције да има. На то се Приштина обавезала и потписала договоре, а гарант њиховог спровођења је Европска унија.

Петковић: Куртијев лични проблем

Мандат Управљачког тима за израду нацрта Статута ЗСО траје све до краја процеса формирања Заједнице и не постоји ниједан правни основ да Аљбин Kурти једнострано и самовољно разрешава ово тело, каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"То што се њему не допада нацрт Статута ЗСО, његов је лични проблем, јер да је мандат постојећег Управљачког тима активан и валидан потврдили су у више наврата представници Европске уније, као и високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ", каже Петковић.

Такође, високи представник ЕУ Борељ нагласио је у свом обраћању након последње рунде дијалога 2. маја да ће ЕУ и надаље, по потреби, позивати Управљачки тим на састанке у Брисел.

"Kуртијев покушај да оспори састав и мандат Управљачког тима није ништа друго до јалова куповина времена, не би ли избегао обавезу формирања ЗСО, али му то неће поћи за руком. Једино што Kурти ради јесте да по цео дан смишља пакости како да уруши дијалог, пошто не жели да формира ЗСО. Али, колико је он у својој намери одлучан, Београд и Александар Вучић су још одлучнији да се Заједница формира", напомиње он.

image
VV inauguration
banner