Србија и Балкан

Вучић: Од сутра одузимамо нелегално оружје, донећемо оштре мере и променити друштво

Ко не буде предао оружје у року од месец дана суочиће се са оштрим казнама, поручио је председник
Вучић: Од сутра одузимамо нелегално оружје, донећемо оштре мере и променити друштво© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Нове мере су такве да ми од сутра одузимамо нелегално оружје, рекао је председник Србије Александар Вучић у Дневнику РТС-а.

"Постоји рок од месец дана да се без последица достави нелегално оружје и муниција", појаснио је он.

Он је подсетио да су сличне мере већ предузимане, и да је број цеви у Србији смањен за око 200.000, додавши да ће нове мере наићи на "велике отпоре".

Вучић је рекао да ће бити "занимљивих политичких догађаја до краја маја", али да пре тога морамо да сачувамо мир и стабилност.

Задесила нас је страшна трагедија, и још једанпут изражавам саучешће породицама убијених" у обе трагедије, рекао је председник.

"Огромна туга је нешто што осећају пре свега породица и сви остали у земљи. Наше је да из те велике трагедије изађемо уједињено и да покушамо неке проблеме да решимо на нешто другачији начин", изјавио је Вучић.

"Још нисмо донели све мере, али бићу сасвим отворен: Неко мора да се понаша рационално, то је посао државног руководства. За то смо бирани, не можете увек бити ту само када је нешто лепо, већ морате бити уз свој народ и када је најтеже. Наравно да је родитељима, мајкама пре свих, родбини, најтеже", поручио је он.

Али ми морамо, не заборављајући никада стравичне трагедије, жртве и не славећи починиоца већ дивну, анђеоску децу и људе који су злочинци побили, да наставимо да размишљамо како да се те ствари никада не понове, поручио је он.

"На дан трагедије сам рекао на конференцији за новинаре рекао да се плашим 'копикет' синдрома. То нам се догодило дан касније. Сад имам трауме да се плашим сваког дана, али мислим да је то, без обзира на број психопата, у сваком друштву", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је било и деце и одраслих који су претили насилним делима.

Наше је да извучемо закључке, додао је он и рекао да у другим земљама политичари кажу да су њихове молитве уз жртве. "Ми смо као држава отишли корак даље и покушали да урадимо нешто више", рекао је председник.

Председник најавио нове, строже мере

Председник је рекао да ће сви са дозволом бити контролисани најмање једном годишње, и да се морају јавити на контролу у оквиру 48 сати од добијања позива, што ће важити и за ловце. "Ми тиме спречавамо да они који су потпуно неурачунљиви у неким тренуцима почине овакве злочине", рекао је председник.

"То су веома храбре одлуке за једно друштво, и ми у томе морамо бити заједно", истакао је Вучић.

Он је појаснио да ће бити повећан број полицајаца у школи, као и да ће њихов број у наредном периоду бити повећан за 1.200.

"Ја се радујем што ће полицајац бити у школи. Ово решава и проблеме вршачког насиља, не у потпуности, али ће у нормалним ситуацијама утицати много, а помоћи ће и у екстремним ситуацијама. Полиција ће бити наоружани и спремни да употребе силу", рекао је Вучић.

Председник је појаснио да ће увођење школских полицајаца у сваку школу смањити вршачко насиље за "70 до 80 одсто".

Он је одбио идеју постављања КД врата посвуда, али је рекао да ће сачекати процену стручњака и да, ако је потребно, Србија има довољно новца за КД врата за сваку школу.

Председник је замолио људе да не пријављују лажне инциденте, како не би било непотребних притисака на већ оптерећену полицију.

Председник је најавио да ће сутра увече говорити о политици. "Вечерас нема смисла, и формално дан жалости још траје, а та жалост наставиће се још месецима."

Он је рекао да су дани жалости одложени зато што су чекане званичне информације, да се прогласе смрти, односно званично саопштење тужиоца. 

Вучић је додао да је "толико погрешно" то што су дан после трагедије неки позвали на протесте и додао да се то не ради "нигде у свету."

Председник је рекао да неће говорити о оставци министра просвете Бранка Ружића.

"Не желим о томе да говорим, разговарао сам о томе са њим телефоном, и са Аном Брнабић. Наставићемо да разговарамо и до краја месеца ћемо предузети важне политичке кораке", најавио је он.

image