Србија и Балкан

Марковић: Велика симболика у чињеници да немачко оружје опет гази по Украјини

Говорећи о Дану Европе, овај историчар каже да је у питању бирократски догађај, те да не може да се упоређује са Даном победе
Марковић: Велика симболика у чињеници да немачко оружје опет гази по Украјини© Amir Hamzagic/ATAImages

Запад не само да жели да победи Русију данас, него хоће да уништи успомену на највећи допринос Руса и осталих народа Совјетског савеза светској историји, победи фашизма и силама нацизма, каже историчар Предраг Марковић.

Он истиче да се прећуткивањем поништава то што су Руси, Украјинци, Белоруси и сви остали народи Совјетског савеза спасили свет од нацизма.

"Цео Западни фронт је једна мала борба, десети део онога што се дешавало у рату Совјетског савеза у рату против пре свега нацистичке Немачке у односу", наводи Марковић за РТС.

Сматра да је негирање Дана победе донекле рехабилитација разних нациста и неонациста.

Подсећајући на 9. мај 1945. године, истиче да је Берлин пао неколико дана пре тога и да је интересантно да се тај дан у многим земљама слави 8. маја да би се, како каже, избегла веза с Русијом.

Што се тиче Југославије, подсећа да се велики број поражених војника тада повлачио ка Аустрији не желећи да се преда партизанима, плашећи се од освете, до које је на крају дошло.

"За неколико дана иде годишњица Блајбурга, места по коме се симболично зову одмазде партизана углавном над усташама, али и над белим Русима, четницима и тако даље. Видећемо сад који ће ниво Хрватска да да обележавању Блајбурга пошто је он као контра Дана победе. То је дан где десничарска Хрватска слави своје жртве које су пале на страни фашизма", рекао је Марковић.

У рату који је трајао шест година учествовало је 110 милиона војника и 61 држава.

"Победник је цео свет, у свету у коме би победио нацизам ми бисмо били робови. Београд би се звао Принц Еуген Штат, а Срби би били расељени из ових долина око Саве и Дунава и сатерани у планине. Пољаци би били робови, Чеси, Руси би били истребљени, Украјинци такође. Са становишта нас, словенских народа ми бисмо били скоро уништени да није поражена нацистичка Немачка", сматра Марковић.

Оцењује да је страшна симболика то што немачко оружје опет гази пољима Украјине.

"Наравно да Запад спрема Украјину као непријатеља још од 2008, 2009. године, али Руси су сада дали оправдање и повод за општи рат против Русије и то је велики грех руског руководства не само према Украјини него према свом руском народу. Сад је Русија заиста угрожена као држава због тог несрећног лошег вођеног рата", истиче историчар.

Амбасадори неколико држава у Србији положили су јуче венце на споменик "Ослободиоцима Београда" поводом Дана победе. Венце су између осталих положили амбасадори Пољске, Немачке, Француске, Украјине, САД.

Марковић указује да су венци положени на споменик "Црвеноармејцу".

"Ја сам видео и украјински и пољски венац на споменику Црвеноармејцу. Сад се ја питам шта су рекли кад су се срели с руском делегацијом, пошто је заједнички 'Црвеноармејац' на том гробљу, интересантно имати и Украјинце и Русе. Сви су заједно пали у борби за ослобођење Београда", истакао је Марковић.

Говорећи о Дану Европе, Марковић каже да је у питању бирократски догађај, те да не може да се упоређује са Даном победе.

image