Србија и Балкан

"Албанијан пост": Фон Крамон ће тражити да Србија повуче глас против чланства "Косова" у СЕ

Гласање Србије против чланства "Косова" у Савету Европе представља кршење Охридског споразума, чији члан 4 обавезује Београд да не омета Приштину у интеграционим процесима, опомиње известилац ЕП за "Косово" Виола фон Крамон
"Албанијан пост": Фон Крамон ће тражити да Србија повуче глас против чланства "Косова" у СЕwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Известилац за "Косово" у Европском парламенту Виола фон Крамон предложиће да се у текст резолуције о "Косову" унесе и израз жаљења због гласања Србије против чланства "Косова" у Савету Европе, пише "Албанијан пост". 

Према њеним речима, глас Србије против чланства "Косова" у тој међународној организацији представља кршење Охридског споразума, чији члан 4. обавезује Београд да не омета Приштину у интеграционим процесима.

Између осталог, очекује се и да ће немачка посланица путем ове резолуције позвати Србију да повуче свој глас против чланства "Косова" у СЕ.

У тексту резолуције о "Косову", коју је Спољнополитички одбор донео са 44 гласа за, осам гласова против и три уздржана, поздравља се захтев Приштине за чланство у ЕУ.

Додаје се да тај захтев одражава проевропску оријентацију грађана "Косова" и јасно геополитичко опредељење.

У тексту се поздравља и одлука о либерализацији виза за грађане "Косова" која је објављена 25. априла. Овом одлуком грађани "Косова" ће се од 1. јануара 2024. кретати без виза у зони Шенгена.

Очекује се да ће ЕП у резолуцији поновити позив за признавање независности "Косова" од стране пет чланица ЕУ које то још нису учиниле.

ЕП ће такође затражити од ЕУ да убрза процес проширења, уз оцену да је то најуспешнији приступ европског блока за изградњу мира и стабилности.

У случају "Косова", ЕП подсећа да ће "динамика процеса интеграције зависити од напретка у владавини права, у људским правима и нормализацији односа са Србијом".

Што се тиче дијалога за нормализацију односа, очекује се да ће бити наведени исти захтеви и за Београд и за Приштину – да морају да спроводе све обавезе које произилазе из споразума које су постигли и да ће свеобухватна нормализација односа бити постигнута кроз узајамно признавање.

image