Србија и Балкан

У Европском парламенту опет о Србији: Вархељију драго јер смо одбили Кину

Из ове институције напомињу да помно прате развој наше земље, напомињућу да Србија мора да се усклади са позицијом ЕУ према Русији, како би наставила европским путем
У Европском парламенту опет о Србији: Вархељију драго јер смо одбили Кину© TANJUG/ EP/ ALEXIS HAULOT

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је на данашњој седници Европског парламента, на којој су посланици расправљали о извештају о Србији, да је кључно да дијалог Београда и Приштине донесе резултате.

"Истичем да ми морамо да будемо ангажовани у једнаком односу према обе стране и жао нам је да неки амандмани који су донети нису били једнаки према обе стране, али је на Београду и Приштини да наставе даље", истакао је Билчик у свом обраћању ЕП.

Истакао је да је 2022. година била сложена година за Европу али и за Србију, и додао да извештај поздравља усвајање мера о побољшању изборних услова и захтева пре априла 2022. године, који су тада одржани, као резултат међустраначког дијалога који је вођен у Србији као и о укупном понашању током избора.

Он је поздравио повратак опозиције у српску Народну скупштину.

"Ово је врло битно за српску демократију и политику и радујем са наставку сарадње са српским парламентом већ у јуну ове године, када ћемо се састати у Београду", рекао је Билчик.

Према његовим речима, фундаменталне одлуке су потребне да би се постигао фундаментални напредак и то је порука извештаја.

"То се односи на подручје унутар реформи, поготово када је у питању правна држава, јачање правосуђа и борба против организованог криминала и корупције као и јачање независних медија", рекао је Билчик и додао да ће ЕП наставити да помно прати развој Србије.

Вархељију жао због трагедија али драго јер смо одбили Кину

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да Србија мора да се усклади са позицијом ЕУ према Русији, како би наставила европским путем.

Вархељи је изразио жалост у име Европске комисије због недавних трагичних догађаја у Србији и додао да је у интересу Београда да наставе континуирану сарадњу.

Рекао је да је ЕК проценила да је Србија испунила критеријуме за трећи кластер, и да је зато он спреман да се отвори за преговоре.

"Преговори ће се наставити, поготово на подручју владавине права и поздрављамо одлуку српске Владе да задржи пут приступања ЕУ и српско усвајање свих амандмана су важни кораци" рекао је Вархељи.

Поменуо је да Србија сарађује по питању визне политике како би спречили илегалне мигранте и борби против корупције, али навео да је дијалог Београда и Приштине и нормализација тих односа најбитнији за напредак било које врсте.

"Комисија наставља да помаже Србији са имплементацијом економског инвестиционог плана за Западни Балкан и позивамо Србију да да општи стратешки одговор на све што ЕУ тражи у корист својих грађана. ЕУ остаје главни политички и финансијски партнер, инвеститор и донатор Србије", закључио је Вархељи.

Што се тиче утицаја трећих држава у земљи, Вархељи је истакао позитиван пример, тј. модернизацију пруге Београд- Ниш -Скопље, који Србија гради са ЕУ, јер је одбила понуду Кине.

image