Србија и Балкан

Курти прети Митровици да ће поновити погром

Нове тензије на Косову и Метохији уочи преузимања власти од стране Албанаца у четири српске општине на северу
Курти прети Митровици да ће поновити погром© FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC/ nr

Нове тензије на Косову и Метохији отвара питање да ли ће Албанци, "победници" априлских ванредних избора, на којима Срби нису учествовали, покушати да власт преузму у општинским зградама у Звечану, Лепосавићи у Зубином Потоку, као што су већ урадили у Косовској Митровици.

Наиме, како је општинска зграда у Митровици изграђена средствима Приштине, албански представници су је већ запосели, док је проблематично питања упада у просторије остале три општине, које су грађене новцем српске владе, пише "Политика".

Упадом у општинске зграде, где би биле постављене албанске заставе уместо српских тробојки, Аљбин Курти и његов режим могли би да испровоцирају веће инциденте, где би се умешали и припадници специјалне јединице косовске полиције – Росу, који су иначе већ присутни на северу Космета.

Градоначелници из Куртијевог Самоопредељења требало би да преузму власт у Косовској Митровици и Лепосавићу, док ће на чело Звечана доћи човек делегиран из ДПК. Тако је предвиђено да власт у Лепосавићу предводи Љуљзим Хетеми, који је добио сто гласова од 13.000 бирача, а његов партијски колега Ерден Атић треба да води К. Митровицу са освојених 519 гасова. У Зубином Потоку Измир Зећири ће водити општину са 196 освојених гласова, а Звечан Илир Пеци.

Иако закон предвиђа да власт преузму 30 дана након потврђивања изборних резултата, односно 28. маја, није искључено да ће то покушати раније.

Конфликт у Косовској Митровици, која више од две деценије важи за "буре барута", али и у осталим општинама, додатно иницирају и одборници општине који су након оставки Срба на централном и локалном нивоу и изласком Српске листе и свих представника српског народа из свих институција одржали чак пет седница.

На једној седници је упућен захтев за отварање Главног моста на Ибру који раздваја северни српски и јужни албански део града, што је Курти одобрио – још једна провокација српског народа на КиМ.

Отварање Главног моста очигледно има за циљ да Албанци упадом у град заузму северну Косовску Митровицу, а 24 године међу Србима важи закључак да "ако падне Митровица, оде цео север".

Предисторија бројних провокација и насиља на мосту је можда најбоља потврда због чега је свака помисао на отварање истог у околностима какве су на снази скоро две и по деценије на северу КиМ опасан корак ка новом сукобу. Очито је да Курти провоцира захтевом да се "свим грађанима дозволи слобода кретања", ако се зна да у Косовској Митровици постоје још три моста, која су отворена за саобраћај.

Напетост потпирује и чињеница да су припадници Росу на великом делу територије северног Космета, контролишу саобраћај на прелазима, али и на магистралним путевима, а и даље су стационирани на нелегално изграђеним базама, на земљишту отетом од Срба, у Зубином Потоку и делу пута који води из Брњака и Јариња ка општинама Зубин Поток и Лепосавић, закључује "Политика".

image
VV inauguration
banner