Србија и Балкан

Српска листа са Лајчаком: Уместо дијалогом, Курти се служи насиљем и сваког дана малтретира Србе

Српска листа указала је на чињеницу да су избори на које је изашло свега 0,02 одсто Срба оголили намеру Аљбина Куртија да окупира север КиМ
Српска листа са Лајчаком: Уместо дијалогом, Курти се служи насиљем и сваког дана малтретира Србе© Танјуг/Дописништво КиМ

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да су се Срби са севера Косова и Метохије данас састали са специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, и да су га обавестили о проблемима и репресији коју премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи над Србима.

"Управо смо имали састанак са специјалним представником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, очекујте саопштење којим ће се огласити Српска листа. Пренели смо све проблеме с којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, а посебно смо му споменули репресију коју спроводи Аљбин Курти над српским грађанима, посебно на северу", рекао је Симић новинарима после састанка са Лајчаком.

У саопштењу Српске листе изражена је забринутост због јасне намере да се уместо кроз дијалог отворена питања решавају једностраним потезима Приштине и институционалним насиљем кроз злоупотребу институција и до зуба наоружаних специјалних јединица који свакога дана малтретирају српске грађане, па чак и пуцају у њих без икаквог повода.

"По питању отимања српске земље од српских домаћина у општинама Зубин Поток и Лепосавић упозорили смо да је то противправни процес и да ће се грађани, заједно са власницима непокретности супротставити свим демократским средствима овим разбојничким потезима Приштине", навела је Српска листа.

Истичу да Српска листа, као и читав српски народ, не признаје резултате избора на које је изашло 0,02 одсто Срба, као и да су они плод нелегалних, нелегитимних и недемократских процеса, који су оголили намеру Куртија да окупира север, а да је Србија, за разлику од њега, заитересована да се сачува мир, али и српски народ на овим просторима.

"Поновили смо да је одлука српског народа да се напусте институције и не учествује на овим лажним изборима, као и да се нико од Срба на северу неће вратити у институције док се не формира Заједница српских општина у складу са договорима из 2013. и 2015. године у Бриселу, и повуку све специјалне јединице са севера Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Лајчак: Или имамо нормализацију или конфронтацију

Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак завршио је посету Косову и Метохији састанком са представницима опозиције и поручио да "где постоји воља, тамо постоји и пут".

Лајчак се на крају посете, после састанка са Српском листом, састао са представницима опозиционих странака на северу КиМ, Александром Арсенијевићем из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" и Александром Јаблановићем из Партије косовских Срба.

"За мене је било јако битно да проведем време овде и да разговарам са људима на северу, да добијем аутентичан утисак о томе какво је стање, који су проблеми, шта можемо да очекујемо. Као што сам рекао, или имамо нормализацију или конфронтацију, не можемо да имамо и једно и друго истовремено", рекао је Лајчак додајући да је за њега одговор јасан.

Он је навео да је потребно 100 одсто се фокусирати на нормализацију и не дозволити да дође до конфронтације.

"Зато су ти сусрети које сам имао били јако корисни за мене, јако битни. Иако наравно добијам свакодневно информације од мојих људи, ипак је другачије када човек може да постави питања, да чује одговоре, да види реакције", истакао је Лајчак.

Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине демантовао је наводе да је у Приштину донео европски план за ЗСО као и да се састао са новоизабраним градоначелницима на северу КиМ.

Коментарисао је и изборе одржане 23. априла.

"Што се тиче процеса, ви знате какав је став ЕУ. Ми смо рекли да је процес легалан, али не даје одговоре на питања и сигурно не представља политичко и дугорочне решење за ситуацију, а то мора да се постигне само кроз политики споразум", истакао је Лајчак.

Посета је, каже, испунила његова очекивања и долази са новим информацијама у Београд, а затим и Брисел.

"Било би наивно очекивати да имамо заједнички став од самог почетка. Сада треба да седнемо да започнемо посао и да се договоримо, да приближимо ставове једне и друге стране, и наравно, заједничка платформа треба да буду и претходни споразуми и европски модел, тако да, где постоји воља тамо постоји и пут", закључио је Лајчак.

image
VV inauguration
banner