Србија и Балкан

Србољуб Пеовић у подкасту "Локомотива": Избори у Турској могу бити велика прекретница за цео свет

Турци остављају срце у Босни, а новац у Србији, каже гост подкаста, додајући да је Србија најбитнији трговински партнер Турске на Балкану
Србољуб Пеовић у подкасту "Локомотива": Избори у Турској могу бити велика прекретница за цео свет© РТ Балкан

"Предстојећи избори у Турској имају референдумски карактер", изјавио је Србољуб Пеовић, истраживач сарадник на Институту за европске студије и гост у новој епизоди подкаста "Локомотива".

Променом устава из 2018. године у Турској је уведен председнички политички систем, док је у последњих десет година Реџеп Тајип Ердоган успео Турску да позиционира као незаобилазни фактор за решавање бројних питања - од мигрантске кризе, превоза жита из Украјине и Русије, па све до унутрашњих питања у НАТО-у. На спољнополитичком плану показао је велемејсторско умеће и прави меркантилистички дух опрезног трговца.

"Генерално, мислим да ће стратешки интереси Турске остати исти ко год да победи на председничким изборима. Не би требало прецењивати моћ Кемала Киличдароглуа да промени спољну политику Турске", сматра Пеовић.

На унутрашњем плану, велика инфлација и разорни земљотрес који је погодио Турску почетком 2023. године девастирали су подручје насељено становништвом које је било традиционално наклоњеније Ердогану и његовој партији. Није тајна да поједини западни лидери одавно не желе да виде Ердогана на месту председника Турске.

Односи Турске и НАТО-а су након покушаја пуча 2016. године дошли до тачке усијања, док је набавком руског противваздушног система С-400 Турска избачена из програма развиајња и добијања авиона Ф-35 од Сједињених Америчких Држава. Права је реткост да се лидери балканских земаља сложе око неког политичког питања, али према досадашњим изјавама челних политичара из региона подршка Ердогану је нешто око чега су готово сви сагласни.

Турци остављају срце у Босни

На питање какви су односи Турске према балканским земљама, Паовић каже: "Турци остављају срце у Босни, а новац у Србији. Србија је једноставно најбитнији трговински партнер Турске на Балкану, а треба истаћи и то да Ердоган гаји и личне односе са балканским лидерима и да је са многим политичарима са Балкана у кумовским и изузетним пријатељским односима. Након 2016. године, Ердогану је јако било важно да се реши питање гулениста на Балкану, где је Србија показала кооперацију и то је сигурно оставило позитиван утицај на председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана", закључио је Паовић.

Аутори подкаста Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали су о томе како се врши ревизија историје у Европи, упоредивши како се некада прослављао Дан победе над нацизмом у односу на то како се данас обележио у појединим земљама Европске уније и Запада.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботом од 19 часова.

 

 

image