Србија и Балкан

Стефан Радојковић у подкасту ”Локомотива”: Неонацисти су овладали Кијевом

У новој епизоди подкаста “Локомотива”, гост је био историчар и истраживач-приправник на Институту за политичке студије Стефан Радојковић са којим су аутори подкаста причали о разлозима раста нео-нацизма у Украјини, али и о томе како је Европа заборавила на страхоте Другог светског рата
Стефан Радојковић у подкасту ”Локомотива”: Неонацисти су овладали Кијевом

Само неколико дана пред обележавање Међународног дана ослобођења од нацистичких концентрационих логора, који се у Русији и Украјини обележава 11. априла, власти у Кијеву су покренуле иницијативу да једна улица добије име по Володимиру Кубијовичу, једном од оснивача злогласне јединице "Вафен СС Галиција", украјинског добровољачког огранка Хитлерове војске.

Овај потез спречен је интервенцијом израелског амбасадора у Кијеву, али и даље остаје чињеница да су власти украјинског главног града и раније преименовале улице по називима сарадника нациста. Још 2019, неке улице у Кијеву именоване су по нацистима, попут Ивана Павленка.

Градоначелник Кијева, Виталиј Кличко се током прошле године похвалио како су само у једном дану промењена имена 95 улица у склопу акције "чишћења“ руских и совјетских имена из назива улица. Тако се данас једна улица у Кијеву назива "Лондон", док је друга која је претходно носила име совјетског министра одбране, добила назив Азов – по озлоглашеној јединици која велича нацистичке симболе и која је проглашена терористичком организацијом у Русији.

"Утицај неонацистичких партија у Украјини и њихових јединица је превелик на доносиоце одлука у Кијеву и такве паравојне јединице обављају онај прљав посао који не може да уради званична власт у Кијеву", изјавио је историчар Стефан Радојковић, коментаришући отворену сарадњу између званичника украјинске власти и неонацистичких организација које делују у Украјини.

"На проблем неонацизма у Украјини упозоравали су и истраживачи са Запада, као што је Мајкл Колборн, који је писао о тренду раста нацизма у источној Европи и југоисточној Европи. Он је доказао да трендови успона таквих организација постоје и да нису измишљени", додао је Радојковић.

Аутори подкаста Тиосав Пурић и Марко Николић су посебно разговарали о темама ревизије историје на Балкану, коме и зашто смета спомињање српских жртава током Другог светског рата, како је Илон Маск преслишао новинара Би-Би-Сија и какве вредности су данас прихватљиве на Западу.

"Локомотива" се емитује сваке суботе у 19 часова.

image