Србија и Балкан

Милош Ковић у "Локомотиви": Хашки трибунал парадигма употребе судства зарад геополитичких интересa

За нас је кључно да обновимо нашу историјску свест и да читамо историју и мислимо својом главом, истакао је професор Ковић
Милош Ковић у "Локомотиви": Хашки трибунал парадигма употребе судства зарад геополитичких интересa© РТ Балкан

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" је колумниста РТ-а и историчар проф. др Милош Ковић са којим су аутори разговарали о томе како је Хашки суд добио главну улогу у тумачењу и ревизији историје, унутрашњем сукобу унутар друштва у САД, деколонизацији и великим геополитичким процесима у Евроазији, али и актуелним дешавањима на на Косову и Метохији и томе шта нам говоре резултати пописа у Србији.

У првом делу емисије аутори подкаста Тиосав Пурић и Марко Николић осврнули су се на нову рунду бриселских дијалога која је одржана 2. маја. Након тог састанка, председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија сатерана уза зид и да је потпуно јасно да власти привремених институција у Приштини не планирају да направе Заједницу српских општина у формату који је договорен у Бриселу.

"Што се Срба на Косову тиче, видите да се тамо човек који оде да обиђе своју њиву хапси због наводних ратних злочина. Људе на Косову и Метохији јуре као зечеве, док Запад ћути на питања имовинске обезвлашћености, физичке безбедности и гетоизације Срба која је евидентно присутна на Косову. Проблем је у томе што је Запад узео себи за право да каже шта је слобода медија и да поставља универзална правила. Косово је питање смисла наше прошлости и свега што су наши преци прошли", рекао је професор Ковић коментаришући збивања на Косову и Метохији у претходном периоду и додао да се на питању Косова и Метохије "све ломи" и да се ту отварају све наше историјски важне теме.

Аутори емисије су разговрали и о великим геополитичким променама којима присуствујемо данас у Евроазији, довољно велике да делују потпуно невероватно у односу на период од пре само неколико година. Процес мултиполарности отпочео је на глобалном нивоу, док сада присуствујемо реализацији тог процеса, наводе аутори.

"Историја нема краја и не само да Запад није победио као што је Фукујама говорио деведесетих, већ сведочимо стварању мултиполарног света који је још Хантигтон најавио као одговор на Фукујамину тезу. За нас је кључно да обновимо нашу историјску свест и да читамо историју и мислимо својом главом", истакао је професор Ковић.

"Локомотива" се емитује сваке суботе у 19 часова.

image