Србија и Балкан

Марко Танасковић у "Локомотиви": Америка тоне у медијски мрак

Гост нове епизоде подкаста "Локомотива" је писац и публициста Марко Танасковић са којим су аутори разговарали о стању медијских слобода у САД, Холивуду и о глобалном културном рату између Кине, земаља Истока и Глобалног Југа са једне стране и колективног Запада са друге стране
Марко Танасковић у "Локомотиви": Америка тоне у медијски мрак

Прво обраћање јавности Такера Карлсона преко друштвених мрежа, након што се "разишао" са "Фокс њузом", одгледало је чак четрнаест пута више људи него што је пратило Карлсонове емисије на телевизији. Према писању "Вашингтон поста", ова телевизија је, током емитовања прве епизоде емисије "Фокс њуз тунајт", без Карлсона забележила пад гледаности од чак 21,3 одсто.

Карлсонове емисије на "Фокс њузу" свакако нису одговарале америчким јастребовима и естаблишменту, сматра гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" Марко Танасковић, публициста и колумниста РТ Балкана.

Карлсонов случај представља нови стадијум у политици цензуре и отвореног ограничавања медијских слобода на Западу, а све са циљем консолидације подршке јавности за актуелну "јастребовску" политику коју САД воде према Русији и, у другом плану, Кини.

Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, у разговору са Танасковићем посебно су се осврнули на ерозију америчке меке моћи, која се јасно очитава у Холивуду, серијској продукцији на стриминг платформама и експанзији све популарнијег ТикТока, који према званичном ставу Бајденове администрације представља претњу по сајбер и информативну безбедност САД-а.

 У првом делу емисије, аутори су говорили и о покретању процедуре за пријем тзв. Косова у Савет Европе и о покушајима дипломатских представника украјинске државе у Србији да декретом одреде извештавање медија о кризи на истоку Европе.

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image