Србија и Балкан

Пуповац: Срби антифашисти у Хрватској нису претња тој земљи

Претња су они који их са саборске говорнице називају непријатељима хрватске државе, рекао је председник Српског народног вијећа
Пуповац: Срби антифашисти у Хрватској нису претња тој земљи© © ATA Images, all rights reserved

Председник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је данас на обележавању пробоја партизанских снага на Петровој гори да антифашисти који су припадници српског народа нису претња Хрватској, већ, како је рекао, они који их са саборске говорнице називају непријатељима хрватске државе.

"Ако је антифашизам, због којег смо се данас окупили, претња Хрватској, онда треба рећи да нисмо ми претња као што нису били они који су 1942. године устали и направили пробој, него сте ви претња Хрватској као и они из 1941", рекао је Пуповац.

Председник СНВ-а није прецизирао на кога је конкретно мислио, али, како наводи Танјуг цитирајући извештај Хине, познато је да је посланик Суверениста Жељко Сачић недавно у Хрватском сабору изнео оптужбе за "ширење непријатељске и противхрватске пропаганде преко недељника Новости", које, како се наводи, издаје СНВ.

"Били сте претња Хрватској и Европи као што сте и данас", рекао је Пуповац у говору поводом годишњице пробоја Првог кордунског партизанског одреда на Петровој гори.

Пробој војног обруча на Петровој гори који су покренуле снаге антифашистичког покрета, Пуповац је назвао једним од првих значајнијих пробоја захваљујући којем је спашено готово 9.000 људи.

"Они су спасили језгро антифашистичког покрета у овом делу Хрватске. Те људе су тадашње усташке власти звали четницима, као што данас неки нас називају четницима, а ми то нисмо, нити су то били они", нагласио је Пуповац.

Пошту жртвама полагањем цвећа у подножју Споменика устанку народа Баније и Кордуна одала је и саборска посланица Можемо Урша Раукар Гамулин.

"Окупили смо се да обележимо херојску борбу против највећег зла у 20. веку, против нацизма, фашизма и четништва, борбу против оних који су сејали смрт на овим просторима", рекла је Раукар Гамулин.

image