Србија и Балкан

Десничарка Вуковац у сабору позвала на поступак против уреднице "Новости"

Недељник 'Новости' се не бави подстицањем културне аутономије српске заједнице у Хрватској, већ подстиче на нетолерантност према већинском хрватском народу грубо вређајући хрватски народ и саму Хрватску, казала је Ружица Вуковац
Десничарка Вуковац у сабору позвала на поступак против уреднице "Новости"www.globallookpress.com © © Marijan Murat

Посланици у хрватском сабору усвојили су данас више извештаја, међу којима и о правима националних мањина за 2021, а посланица Клуба За праведну Хрватску Ружица Вуковац позвала је на покретање поступка против уреднице хрватског недељника "Новости", чији издавач је Српско народно вијеће, због, како тврди, подстицања нетолерантности, што је изазвало низ реакција.

"Српском народном вијећу на челу с (Милародом) Пуповцем Савет за мањине из буџета је доделио 767.000 евра, од чега 600.000 евра за недељник 'Новости', који се у својим издањима годинама, нажалост, не бави подстицањем културне аутономије српске заједнице у Хрватској, већ подстиче на нетолерантност према већинском хрватском народу грубо вређајући хрватски народ и саму Хрватску", казала је Вуковац, а пренео је Танјуг.

Позвала је министра унутрашњих послова да на основу недавних измена Закона о прекршајима покрене поступак против уреднице недељника "Новости".

"Шушка се да вам је била прихватљива петокрака, кратко време шаховница, а чини данас и кокарда", рекла је Вуковац обраћајући се посланицима владајуће ХДЗ.

Реаговала је Сандра Бенчић (Можемо) рекавши да је Вуковац повредила међународне вредности и вредности Устава РХ.

"Очекивати да се новине или било који медиј националних мањина бави искључиво проблематиком националних мањина, а не економијом, државом, правом, показује где смо цивилизацијски, а увреде и прозивање да ће се ићи на прогон главних уредника", додала је Бенчић.

Пеђа Грбин (СДП) излагање Вуковац оценио је позивањем на насиље и мржњу, "ако позива да се због писања одређеног медија исте санкционше и удара".

Председник сабора Гордан Јандроковић апеловао је на посланике да на тој теми не скупљају политичке бодове јер је то "клизав терен". Неприхватљивим је оценио позивање на прогон због тога шта неке новине пишу.

"Живимо у демократији и ако мислите да треба поднети кривичну пријаву, можете је и ви поднети, тада бисте били већа фрајерка него да прозивате друге", поручио је Јандроковић посланици Вуковац.

Суверениста Маријан Павличек је казао да се "Новости" баве пљувањем по темељима државе, додавши да "то финансира ХДЗ-ова влада и што је још горе, Можемо и СДП то бране".

"Срамите се сви који браните такво новинарство", поручио је Павличек. "Колеге из Можемо глуме веће Србе од Срба. А ако колеге из СДС С-а мудро ћуте, што сте се ви дигли на све четири ноге да браните Новости", питао је Павличек, с обзиром на то да у сабору није био председник СДС С-а Милорад Пуповац, који је због сличне расправе јуче напустио седницу и поручио да не зна када ће поново доћи.

Одговорила је Драгана Јецков (СДС С) захваливши свима који су данас говорили о овоме те поручила да Клуб СДС С-а неће рећи ништа о тој теми јер је данас први дан жалости због трагичног догађаја у основној школи у Београду.

На смиривање страсти позвали су посланик националних мањина Владимир Билек и Крешо Бељак (ХШ).

"Прозивати уреднике и новинаре из одређених кругова, шта би било да неко од нас то каже за неког другог, било би одмах да је то спречавање слободе говора", казао је Билек, пренела је Хина.

Бељак је додао да би требало радити на томе да се ствари које су нас делиле мичу с политичке сцене данашњице, да се не форсирају теме старе 30 година.

"Мене жалости што су Срби данас у Хрватској мањина и треба им помоћи, али с друге стране, не на начин да се то злоупотребљава", рекао је Бељак.

Посланик италијанске националне мањине Фурио Радин је рекао: "Једва чекам да се вратим у Истру јер ми је ове полемике пун куфер".

image
VV inauguration
banner