Србија и Балкан

Вучић: Избори најкасније у септембру, више нећу бити председник СНС-а

У акцији предаје оружја МУП-у, грађани су до сада предали око 13.500 различитог наоружања и минско-експлозивних средстава, највише прикупљено у Београду, Новом Саду, Шапцу и Сремској Митровици
Вучић: Избори најкасније у септембру, више нећу бити председник СНС-а© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

За који дан више нећу бити председник политичке странке, чекам да људима све то објасним на великом скупу 26. маја, рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву, додајући да можемо да сменимо целу Владу Србије и идемо на изборе, да то није проблем.

"Ако идемо на изборе, ићи ћемо најкасније у септембру. То ћу све рећи на великом скупу", истакао је председник Вучић и додао да ће тог 26. маја бити још занимљивих одлука.

Говорећи о протестима опозиције у Београду он је рекао да има обавезу да поштује сваки скуп, без обзира на број окупљених људи. 

"Када вам се окупи више хиљада људи, без обзира да ли су их организовале опозиционе странке или не, моје је да обратим пажњу на њихове захтеве и да видим шта можемо да учинимо. Предузимамо мере за смањење насиља које су затражили, пре свега јер смо препознали вапај мајки и друштва да се смањи насиље", изјавио је Вучић обилазећи складиште у Дуваништву код Смедерева у којем је смештен део оружја које су грађани Србије ових дана предали МУП-у.

Он је, такође, истакао да неће сменити министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

"Што се тиче политичких захтева, то је нешто сасвим друго пошто нисам сигуран да се уопште зна шта су захтеви. У сваком случају, нећемо да сменимо Бранислава Гашића. Напамет нам не пада да сменимо Гашића који одлично ради свој посао. Али можемо да учинимо више, може. Можемо да сменимо целу владу и да идемо на изборе. Али то ћете знати после 26." рекао је Вучић.

Додао је да није могуће да разговарате на улици и са улицом.

"Разговарате с нечијим представницима. Можемо да разговарамо о свему: укидање ријалитија, али неко мора да разговара о томе", истакао је Вучић.

Он је додао да имамо прецизне софтвере који броје колико је тачно људи прошло поред зграде владе или мостом Газела.

"Нема ту процене, сада знамо тачан број људи. То су нови системи које има цео свет. А на тој слици која је објављена на друштвеним мрежама са једног опозиционог скупа је било много више људи. Такав политички фалсификат, да неко тако брутално краде, није се десио 25-30 година", навео је Вучић.

Онима који, како је рекао, сањају нови Мајдан или Пети октобар, рекао је да је 5. октобар био заснован на неким изборним резултатима.

"Ви то мислите без избора да заузимате? Нема новог Мајдана у Београду, нити ће да се деси нити је могућ. Све док народ не каже. А кад народ каже, није потребан нови Мајдан. Ја нећу да се држим за фотељу као неки други. Склонићу се сам", рекао је Вучић.

Он је навео да ће на скупу 26. маја позвати Србију на уједињење, али да неће да прихвати да се Србија мржње, "фрустрираних лидера политичких странака који не могу да победе на изборима" понаша горе од хијена, како је рекао.

"Мост Газела прешло је 11.576 људи, од тог броја осам хиљада њих не слуша те опозиционе лидере уопште. Обраћам се њима да се боримо против насиља, да зато узимамо наоружање, боримо се за више полицајаца, психолога, педагога", навео је Вучић.

Поводом тврдњи о умешаности лидера Народне странке Вука Јеремића у аферу у САД, да америчке власти треба да се баве тиме и да мисли да су оне за сада догурале далеко у истрази.

"Ви тим људима не можете да похватате где све паре имају. Они вам покажу да је овај примио три милиона евра од овог, на другом месту три милиона евра. Сада сам видео извештај, има (Јеремић) неку фирму у Делаверу. Ви да питате овај народ овде, људи немају појма где је Делавер", изјавио је Вучић одговарајући на питање новинара о извештају америчког Комитета за надзор америчког Конгреса, у вези са тврдњама о афери у САД-у у којима је наводно умешан Јеремић.

Предато око 13.500 комада наоружања

Претходно је изјавио да је поносан на резултате предаје оружја, што је важно због сигурности наших грађана.

Министарство унутрашњих послова позвало је грађане да предају оружје и муницију без икаквих последица до 8. јуна после две масовне пуцњаве у Београду и околини Младеновца 3. и 4. маја и најаве увођења строгих прописа за држање оружја и пооштравања казни за нелегално наоружање.

Како је рекао председник Вучић обраћајући се новинарима, у Смедереву је могло да се види око 10.000 цеви, укупно је 11.970 смештено овде, док је до јутрос прикупљено око 13.500 различитог наоружања и минско-експлозивних средстава. Такође, предато је 1.750 ручних граната, бомби, зољи.

"Прикупљене су аутоматске пушке, имали смо и снајперске пушке, митраљезе. Веома је важно да такве ствари заврше у рукама државе, а не да зависи од тога хоће ли неки појединац то да употреби или не. Посебно бих желео да похвалим рад управа у Сремској Митровици, Новом Саду и Шапцу које су пропорционално броју становника много оружја прикупиле", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан људима који су предали оружје и да се до 8. јуна нелегално оружје може предати без икакве одговорности, а после 8. јуна држава ће репресивно деловати и казне ће бити огромне.

"Прикупљено наоружање дајемо у 'Заставу' у Крагујевцу да бисмо добили неке нове пушке, неко ново оружје, тиме се наоружава наша војска, полиција. Делови из минско-експлозивних средстава нешто се уништи, али већи део делова се користи", рекао је Вучић и истакао да су грађани који су предали оружје допринели одбрани земље и смањили ризик за безбедност и сигурност наше деце.

Одговарајући на питања новинара, он је истакао да половину предатог оружја чини нелегално наоружање, захвалио се грађанима који су предали на одговорности и позвао све друге да то учине до 8. јуна.

image