Србија и Балкан

Патријарх на почетку Сабора: Све што чини један тиче се читаве Цркве

Радни део заседања највишег црквеног тела почиње сутра у крипти Храма Светог Саве на Врачару
Патријарх на почетку Сабора: Све што чини један тиче се читаве Цркве© Српска православна црква

Редовно годишње заседање највишег црквеног тела, Светог архијерејског Сабора, започело је молитвено, како је то уобичајено, светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светог Саве служио патријарх српски Порфирије.

Саслуживали су архијереји окупљени на Сабору, а на крају литургије служен је чин призива Светог Духа за почетак заседања.

Обичај и предање јесте да се епископи цркве Христове сабирају да служе свету литургију, али истовремено да размишљају о свим изазовима са којима се суочава и Црква као таква, али и сваки појединац тамо где се налази у свом времену и простору, рекао је патријарх Порфирије обраћајући се архијерејима окупљеним на Сабору.

"Ми данас живимо и у времену и у простору који је глобално село, а то значи да не постоји ништа што нас се не тиче и не постоји ништа што било где да се догоди неће доћи и до нас. И у најудаљенијем месту и најусамљенијој тачки земљиног шара допире све оно што се наизглед налази далеко. Глобални свет је показао да смо и споља, као и да све што чини један тиче се читаве Цркве, али и читавог људског рода", рекао је поглавар СПЦ додајући да се зато Сабор и сабира.

Он је додао да су српски архијереји дошли из читавог света, са својим искуством и увидима, и да су се сви заједно сабрали покушавајући да разумеју шта се збива око нас и у нама, а онда вером и молитвом да дају одговоре на сва збивања и изазове.

"У Сабору и саборно увек ће бити једна и јединствена реч, јер ће бити реч Христова. Понекад ће реч Цркве бити наизглед опора и горка, а понекад и блага. Међутим, она ће увек бити реч Христова, а то значи увек ће бити отрежњујућа и исцељујућа", истакао је српски патријарх.

Он је пожелео да Сабор протекне у миру, међусобном разумевању, љубави, слободи и могућности да свако изнесе своје мишљење и став.

"Молимо, браћу, сестре и вас који сте се овде сабрали народе Божји, да се молите за нас епископе, јер Црква смо сви ми. И зато ћу само додати да онда када неко препознаје у Цркви силу Божју он је препознаје у свима нама заједно. И опет, када неко, а имамо нажалост неретко и такве изазове и искушења, изврће оно што је реч Цркве, неретко клевеће, мења тезе, одређује шта Црква треба да чини, он то каже свима нама", рекао је патријарх.

Он је додао да није Црква само четрдесет или педесет епископа него је Црква народ Божји, а епископи су на месту и по обличју Христовом да би приносили у име свих жртву бескрвну и да би вршили тајну Христову.

Највишим црквеним телом, Светим архијерејским Сабором председава патријарх српски, а његови чланови су сви епархијски и викарни епископи Српске православне цркве.

Радни део заседања почиње сутра у крипти Светог великомученика кнеза Лазара храма Светог Саве на Врачару.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од стране Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода, саопштила је СПЦ.

На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.

 

image