Србија и Балкан

Трајковићу продужен притвор на још два месеца: Породици онемогућено да му достави лекове

Шести је месец од када је Слађан притворен, а да ја као његов бранилац нисам позиван да учествујем у истражним радњама", рекао је адвокат Дејан Васић, бранилац Трајковића
Трајковићу продужен притвор на још два месеца: Породици онемогућено да му достави лекове© ATA Images

Основни суд у Приштини продужио је на још два месеца меру судског притвора Слађану Трајковићу из Северне Митровице, коме се на терет ставља да је извршио кривично дело ратног злочина против цивилног становништва. Бранилац Трајковића, адвокат Дејан Васић рекао је за "Косово онлајн" да он и даље као његов бранилац није укључен у радње које предузима тужилаштво иако се неколико пута жалио на такав однос тужилаштва.

"Шести је месец од када је Слађан притворен, а да ја као његов бранилац нисам позиван да учествујем у истражним радњама. Тужитељка саслушава сведоке без да мог брањеника нити мене позива да тим радњама присуствујемо. Овиме се грубо и тешко крше одредбе закона и једнострано укида право на одбрану", изјавио је Васић.

Васић je истакао да се много пута до сада жалио суду, али да одговора није било, због свега тога он најављује жалбу Уставном суду.

"На овај проблем и многе друге незаконитости указивали смо Основном, Апелационом и Врховном суду, без да се ико једном удостојио да на ове наводе одговори. Решења која судови доносе имају једна те иста образложења, до те мере да сам као бранилац онемогућен да на било који начин остварим најелементарнија права на одбрану. У том смислу већ сутра ћу се обратити Уставном суду Косова са жалбом на ове повреде закона, такође затражићу изузеће поступајуће тужитељке", истакао је Васић.

Слађанова супруга Сузана у изјави за "Косово онлајн" рекла да је породица очајна и да су они као и његови пријатељи и адвокат Васић учинили све и куцали на сва врата да би неко чуо истину.

"Нема ни истине ни правде, шта друго да кажем. Човек коме је здравље угрожено лежи у затвору без иједног доказа без сведока без икакве информације од суда. Молили смо све амбасадоре Квинте, косовске власти, суд, премијера Куртија да се позабаве случајем мога супруга. Сви су остали неми. Када је Мирослав Лајчак боравио у Северној Митровици кратко сам се видела са њим, пренела му у каквом је Слађан стању и да 24 дана није добио преписане лекове. Рекао ми је да ће разговарати и да ће покушати да му обезбеди лекове. Сада у среду идем у посету и поново ћу однети лекове. Надам се да ће му их дати", рекла је Трајковић.

Она каже да неће одустати од борбе.

"Борићу се заједно са адвокатом и пријатељима да правда буде задовољена, да се Слађану омогући лечење, да буде пребачен у здравствени центар код лекара који су успешно водили бригу о његовом здрављу. Ја знам да је он невин и да ће то доказати, али не разумем зашто неко хоће да нашкоди његовом здрављу", рекла је Сузана Трајковић.

image