Србија и Балкан

Супруга ухапшеног Србина са КиМ: Слађан животно угрожен, чекамо лоше вести

Сузана Трајковић тврди да њен муж који је ухапшен пре пет месеци још није саслушан, да не зна за шта је оптужен, као и да тужитељка испитује сведоке по кућама
Супруга ухапшеног Србина са КиМ: Слађан животно угрожен, чекамо лоше вести© M.M./ATAImages

"Здравствено стање мог супруга је јако лоше. Страхујемо за њега, баш је лоше. Има цирозу јетре, јако висок шећер, и по 26, 27 јединица, отворене ране по ногама, нередовно добија терапију... Просто речено, само чекамо да нас назову и јаве нам лоше вести", каже у изјави за РТ Балкан Сузна Трајковић, супруга Србина из Северне Митровице Слађана Трајковића који је ухапшен половином децембра прошле године због оптужби за ратни злочин.

Она каже да се данас, мобилним телефоном чула са супругом који јој је рекао да му нису дали лекове, наводећи да су потрошени, иако му је породица у прошлу среду, пре седам дана, однела 30 таблета које му могу користити дужи временски период.

"Претходно је 24 дана био без терапије коју користи за шећер и јетру. Односимо му по 60 таблета, две кутије на сваких 15 дана, њему нису дали ни једну. Дуго је био без терапије, све до прошлог петка. После 24 дана без таблета добио је грозницу, температуру. Пре 15 дана стављао је флаше топле воде на ноге да се угреје, због слабе циркулације изазване недостатком лекова. Нажалост, већ има ране на ногама због високог шећера, плихове на левој и десној нози", каже супруга ухапшеног Трајковића.

Она даље наводи да су Слађана одвели у амбуланту, међутим, тамо му је докторка рекла да мора да чека да се ти плихови пробуше, и да се стрпи, да чека терапију док му породица не донесе.

"Ми смо 3. маја били у посети, однели по две кутије свих лекова, како би имао 15 дана, међутим, поново му нису давали лекове од недеље све до петка када су му у посети били представници Еулекса пошто смо ми подигли галаму преко медија. У тај петак су га водили на превијање, као и наредна два дана. После су опет престали, а од јутрос чека да га опет воде. То су отворене ране. Кад смо га прошли пут посетили дошао је бос, само у неким папучама. Ране су последица и недостатка терапије, високог шећера и слабе циркулације", каже Сузана Трајковић.

Бивши полицајац КПС Слађан Трајковић у притвору је од 15. децембра прошле године, ухапшен је у тренутку када је прешао у јужни део Митровице, у апотеку по таблете. За неколико дана, 15. маја истиче му притвор који је, средином марта ове године, продужен на још два месеца.

Супруга ухапшеног тврди да он у међувремену није саслушан, а да је "тужитељка испитивала сведоке по кућама на шта нема право".

"Слађан изричито тражи да се сведоци доведу у суд. Адвокат тражи суочавање, али, они и даље крше његова права. Адвокат је четири пута улагао жалбе, али, нема коме да се жали. Не дају му увид у предмете, адвокат тражи увид у оно шта су изјавили сведоци", каже Сузана.

Напомиње да Трајковић и даље не зна због чега је притворен.

"Колико зна у предмету се помиње неко место Ресник код Вучитрна у којем он никад није био. Помиње се кривица за протеривање 20.000 цивила. Знамо да је невин, па тражи суочавање са сведоцима. Нека дођу, погледају га у очи и кажу где је био и шта је радио. Спреман је да иде на полиграф, где год одреде, али, нека иду и сведоци“, речи су Слађане Трајковић.

Она додаје да је њен супруг у почетку, одмах после хапшења, психички био веома клонуо, али је сада одлучан да истраје у борби и да, како наводи, докаже своју невиност.

"Ипак, не знам да ли ће моћи здравствено то да издржи. У веома тешком стању је. Спроводи се тортура према њему и осталим Србима, а када се жалимо медијима њих уцењују посетама, разговорима, претресају им собе. Како год окренете не ваља. Ако ћутите не ваља, ако се буните опет не ваља, не знам шта да радимо", наводи ова Српкиња са КиМ.

image