Србија и Балкан

Сефови за чување оружја распродати, праве се листе чекања

Због два трагична догађаја почетком месеца и због најаве строжих мера, потражња је сада већа за двадесетак одсто
Сефови за чување оружја распродати, праве се листе чекања© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr

У специјализованим продавницама за продају сефова у којима се држи оружје праве се листе чекања, јер су распродали све што су имали. На поменутим листама у неким радњама има и више од 50 људи, док дневно зове више од стотину заинтересованих, преноси РТС.

"Све што је било доступно, продато је. Продате су све залихе, сви повољнији и јефтинији модели сефова за пиштоље, револвере. Сви смо у сличној ситуацији, јер је тражња баш велика", изјавио је Немања Антић из продавнице опреме.

Милан Вуковић из продавнице оружја наводи да је буквално за неколико сати продато све што су имали на лагеру.

"Све оно што су имали увозници, то је у року од два дана распродато, јер нико није очекивао да ће одједном бити потребан толики број ормана", истиче Вуковић.

Највише се траже мањи сефови за пиштоље, али и мале браве за закључавање оружја, а закон јасно прописује на који начин оружје мора да се чува у сефу.

"Имају одвојене фиоке и одвојен део за пушке, и једно и друго је под кључем, муниција би морала у складу са законом да се држи одвојено у тим фиокама или преградама, само закључавање је веома битно. Такође, код сефа је врло важно и ушрафљивање у зид, у под или орман", навео је Антић.

Квалитетнији сефови имају посебан део за муницију и оквир, и коштају неколико хиљада евра. Најјефтинији су око 300 евра.

РТС констатује и да је прошле године повећана продаја ормана за оружје због измене Закона о оружју и муницији.

Због два трагична догађаја почетком месеца и због најаве строжих мера, потражња је сада већа за двадесетак одсто.

"Тај орман мора да буде од дрвета или од метала, или од таквог материјала који је направљен да не може лако да се дође до оружја, значи да не буде лако доступно. Пропис налаже да сеф мора бити фиксиран за зид, да на пример неки провалник не може да однесе цео орман са оружјем", објашњава Милан Вуковић.

Сефови се праве најчешће од челика, нису запаљиви и имају сертификат. Атест се ради већ при увозу.

Закон о оружју и муницији дефинише и пренос оружја у посебним коферима, а оружје у сефу мора да се чува на адреси која је пријављена у личној карти.

Нико осим власника не сме да зна где се налазе кључеви, закључује РТС.

image