Србија и Балкан

МУП: До сада предато 17.890 комада оружја и експлозива

МУП ће извршити ревизију свих дозвола издатих на поседовање и ношење ватреног оружја, контролу свих стрељана, а посебно у погледу омогућавања малолетним лицима да користе њихове услуге, изјавио је Данило Стевандић
МУП: До сада предато 17.890 комада оружја и експлозива© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је данас да је од 8. до 15. маја МУП-у предато 17.890 комада оружја и минско експлозивних средстава, од чега 15.247 комада оружја, 2.643 комада минско експлозивних средстава, као и 762.769 комада муниције.

Он је подсетио да је Влада Србије одмах након трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу предузела хитне мере и наложила предузимање одређених задатака, попут мораторијума од две године на издавање свих дозвола, држања и ношења оружја.

"МУП ће извршити ревизију свих дозвола издатих на поседовање и ношење ватреног оружја, али ће извршити и контролу на који начин власници оружја чувају и спремају оружје у својим домовима, односно да ли на безбедан начин чувају оружје и да ли су омогућили приступ одређеним лицима посебно малолетницима. МУП ће извршити контролу свих стрељана у погледу безбедносних и просторно техничких услова за рад тих стрељана, а посебно омогућавања малолетним лицима да користе услуге тих стрељана. Такође, 5. маја је министар МУП-а Братислав Гашић донео наредбу о предаји нерегистрованог оружја", рекао је Стевадић за Танјуг.

Уочи састанка у Бриселу на високом нивоу, о спровођењу посебног Европског акционог плана ЕУ за период од 2020-2025, укључујући примену регионалне мапе пута за сво оружје и лако оружје (САЛW) и контролу на Западном Балкану, Стевандић је казао да је поносан на грађане Србије који су тиме показали велику одговорност и велико поверење према институцијама Србије, а пре свега према раду МУП-а.

Он је истакао да ће на конференцији у Бриселу бити прилика како у официјелном делу, тако и на маргинама сусрета, да се разговара о свим проблемима који су заједнички за све, јер криминал не познаје границе.

"Једини начин да се супротстављамо криминалу, а посебно тешком и организованом криминалу јесте сарадња са нашим партнерима на Западном Балкану и Југоисточној Европи", рекао је Стевандић.

Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ, европска комесарка за унутрашње послове Јилва Јохансон и шведски министар правде Гунар Стромер поздравили су кампању прикупљана оружја коју је покренула Влада Србије и најавили наставак подршке ЕУ мерама за контролу и сузбијање илегалне трговине наоружања.

Ђузеп Борељ је најавио да ће ЕУ издвојити додатна 4 милиона евра у наредне три године за подршку "Мапи пута" за контролу наоружања у региону Западног Балкана.

На конференцији у Бриселу о плану за контролу оружја и лаког наоружања у Југоисточној Европи Ђузеп Борељ је изјавио да су недавни трагични догађаји у Србији подсетили да се оваква убиства дешавају и у Европи и тако "учинили овај састанак још важнијим".

"ЕУ и Западни Балкан имају дужност да се боре против насиља и кријумчара оружјем да би спречили њихово ширење по целом континенту. Илегална трговина је претња миру и стабилности у Европи и повећава ризик од терористичких напада", рекао је Борељ.

Подсећајући на трагични биланс вишеструких убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца, комесарка Јилва Јохансон је изразила саучешће државном секретару у Министарству унутрашњих послова Данилу Стевандићу, који је представљао Србију на конференцији.

"Добро је да влада Србије предузела мере, укључујући и амнестију за предају оружја, коју подржава "СЕЕСАЦ", наш регионални програм за контролу лаког и малокалибарског оружја", рекла је комесарка и додала:

"Захваљујем се онима који су предали оружје. Учинили су тако не само свој дом безбеднијим, већ и целу Европу".

image