Србија и Балкан

Петорица ухапшених због тероризма код Пећи носили одећу са ИСИС симболима

Косовска полиција је навела да су ове особе од раније познате полицији због њихове претходне умешаности у још неколико кривичних дела у Пећи
Петорица ухапшених због тероризма код Пећи носили одећу са ИСИС симболимаGetty © Chris Hondros

Основни суд у Приштини одредио је данас једномесечни притвор за пет особа које су јуче, у акцији Косовске полиције, ухапшене због сумње за подстрекивање на тероризам.

Косовска полиција је, након вишемесечних истрага, јуче спровела акцију на шест локација у регионима Пећи, Приштине и Гњилана, те том приликом ухапсила пет особа са иницијалима Л(Љ).Б, Б.В, Е.Б, А.Х и А.С., а због сумње за подстрекивање на тероризам, преноси "Коссев".

У јучерашњем саопштењу, Косовска полиција је навела да су ове особе од раније познате полицији, а због њихове претходне умешаности у још неколико кривичних дела у Пећи.

Њима је данас одређена једномесечна мера притвора за "подстицање на извршење кривичног дела тероризам" и "неовлашћено власништво, контрола или поседовање оружја", пренела је "Заклетва за правду".

"Основни суд у Приштини одлучио је по захтеву Специјалног тужилаштава тзв. Републике Косово, одређивање мере притвора у кривичном предмету против окривљених Л(Љ).Б, Б.В., Е.Б., А.Х. због кривичних дела подстрекивање на извршење терористичких дела и за кривично дело неовлашћено власништво, контрола или поседовање оружја", наводи се у образложењу овог суда, преноси исти медиј.

У данашњем саопштењу Основног суда, као и јучерашњем Косовске полиције, међутим, није било прецизирано за какву врсту тероризма се ове особе терете, нити шта су планирале.

Међутим, приштински портал "Калџо", који се позива на досијее, а који су наводно достављени њиховој редакцији, наводи да се ове особе сумњиче да су делиле поруке јавности, а са циљем да их подстакну на терористичке акте.

Исти медиј наводи, да су осумњичени фотографисани и снимани у дворишту и око куће Б.В. и Љ.Б, где су, према досијеу на који се позива Каллxо, сви били обучени у униформе и одећу са симболима терористичке организације ИСИС.

У овом документу се уједно тврди и да су они фотографисани, док пуцају из различитих врста оружја, те да користе симболе ове терористичке организације, као и да су потом ове фотографије дистрибуирали на друштвеним мрежама.

image