Србија и Балкан

Држава купује протезу за руку за девојку повређену у пуцњави у Младеновцу

Држава ће обезбедити и средства за долазак стручњака из иностранства, како би се пронашла најбоља опција за повређену девојку
Држава купује протезу за руку за девојку повређену у пуцњави у Младеновцу© Milos Tesic/ATAImages

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да ће држава и РФЗО обезбедити средства за протезу за девојку која је у пуцњави у Младеновцу остала без руке, те да нема потребе да грађани сакупљају новац у те сврхе.

Додала је да је РФЗО свакодневно у контакту са струком када је у питању стање повређених пацијената у оба напада.

"Јуче сам обишла Н.В. и у питању је невероватна особа, са оптимизмом, енергијом и храброшћу. Разговарала сам и са лекарима јер се путем мрежа скупља новац за протезу, а ја желим да кажем да ће држава све обезбедити", навела је.

Како је истакла, она је задобила повреду руке и обе ноге, а у првој интервенцији је рука ампутирана, где је 11 маја. урађена фиксација прелома друге ноге.

"Она се сада опоравља. Добро је, на интензивној нези. За руку ће бити неопходна савремена протеза. Више је типова и наши лекари још увек одређују који је најбољи. Тренутно се разговара о два типа, они се консултују са колегама из иностранства и тако ће донети најбољу одлуку. Ми ћемо обезбедити сва средства, не само протезу, већ и финансирање за долазак стручњака из иностранства", рекла је Шкодрић.

Поручила је да разуме жељу грађана да помогну, али да је, пре свега, држава ту да прва помогне.

"Ван државе не треба да се скупља новац, јер још увек није одлучено која протеза девојци одговара", каже Шкодрић.

image