Србија и Балкан

Тимови психолога у школама погођеним злочинима

На основу стручне процене, тимови психолога и психијатара заказали су додатне разговоре с појединим ђацима и њиховим родитељима у Београду, Смедереву и Младеновцу
Тимови психолога у школама погођеним злочинима© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Међу 18 невиних жртава два мајска масакра тринаесторо деце је школског узраста – десет основаца и троје средњошколаца. Зато је у ОШ "Владислав Рибникар" и на више локација на подручју Смедерева и Младеновца, у школе чији су ђаци изгубили живот или су повређени у пуцњавама, упућена стручна психолошка подршка за ученике, њихове родитеље и просветне раднике.

Осим у "Рибникар", стручна психолошка подршка упућена је и у балетску и музичку школу које су похађали трагично настрадали ученици, објаснили су "Политици" из Министарства просвете.

Након погибије ученика Текстилно-технолошке и пољопривредне школе "Деспот Ђурађ" у Смедереву, Техничке школе у истом граду и ОШ "Вожд Карађорђе" у Водњу, као и рањавања ученика смедеревске Медицинско-фармацеутске школе "Света Петка" и Економско-трговинске школе, у ове установе упућен је тим надлежне Школске управе Пожаревац.

Свима којима је помоћ потребна на располагању су и у стручњаци из смедеревске Опште болнице "Свети Лука", која је отворила и две телефонске линије за психолошку подршку, и Клинике за неурологију у психијатрију за децу и омладину.

"Тим психолога и психијатара обавио је групне и индивидуалне разговоре са ученицима одељења из којих су ученици који су изгубили живот или су повређени у пуцњави у Малом Орашју, као и са члановима тимова за кризне интервенције и са запосленима у школама", кажу надлежни.

Како наводе, на основу стручне процене, тимови психолога и психијатара заказали су додатне разговоре са појединим ђацима и њиховим родитељима.

Из Министарства просвете су рекли и да се настава у школи у Дубони одвија непосредно, како је одлучено након састанка с родитељима, ученицима и просветним саветницима.

Такође, одржан је састанак главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненада Стефановића с председником Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар", на којем се говорило о начину поступања тужилаштва и предузетим радњама у кривичном поступку који се води против оца малолетног убице К. К. Договорено је и да се овакви састанци одржавају периодично како би Савет родитеља био из прве руке информисан о корацима у поступку.

image