Србија и Балкан

РТС прихватио састанак с делом опозицијe, лидери протестују јер нису добили термин који траже

Упркос томе што су од РТС-а добили термине за састанак, представници дела опозиције су данас покушали да уђу у ту зграду, али нису успели
РТС прихватио састанак с делом опозицијe, лидери протестују јер нису добили термин који траже© Amir Hamzagic/ATAImages

Део опозиције, тачније шест посланика из две "проевропске" коалиције које подржавају протесте под називом "Србија против насиља" затражили су састанак са руководством Радио-телевизије Србије, што је из јавног медијског сервиса  прихваћено.

Како је РТС објавио, "уважавајући значај Народне скупштине и народних посланика, руководство је прихватило састанак и понудило представницима две опозиционе коалиције два термина, у четвртак 18. маја или у понедељак 22. маја".

Међутим, представници дела опозиције нису задовољни тим одговором.

Најпре се огласио председник Демократске странке Зоран Лутовац који тврди да је РТС одбио да "прими изасланике људи који протестују".

"РТС је то урадио на перфидан начин, тако што је понудио друге, а не захтевани термин за састанак", тврди Лутовац који сматра да се понуђени термин намернo подудара с термином седнице Скупштине или након протеста који је заказан и за овај петак.

"Превара", пише Лутовац на Твитеру.

Исти став изрекао је и копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић, који је данас покушао да уђе у РТС, иако је из те медијске куће јуче стигла понуда за састанак.

Увређен је Зеленовић што данас није примљен на састанак у термину који њему одговара иако сам каже да је, када је дошао у зграду данас добио одговор од техничког секретара да је заузет и да нема времена за састанак.

На питање новинара да ли ће доћи на састанак у понуђеним терминима одговара: "Разговараћу сад са колегама, али мислим да је то бесмислено."

Тешко је отргнути се утиску да део опозиције намерно жели да изазове немире и прикаже како РТС не жели да им изађе у сусрет.

Подсетимо, захтеви које део опозиције има је благовремено извештавање о протестима "против насиља" које организују, извештавање у информативним емисијама о захтевима демонстраната, гостовање представника протеста у другом Дневнику пред протест и пренос седнице Скупштине Србије на којој ће се на РТС 1 расправљати о одговорности за масовна убиства у Србији.

Међутим, захтев који је изнет на протесту није разговор, већ смена руководства РТС-а.

image