Србија и Балкан

Свечани дочек за авион "Ер Србије" у Чикагу (ВИДЕО)

Авион који носи назив "Никола Тесла" слетео је на Терминал 5 Међународног аеродрома "О'Хер" 9 сати и 53 минута након што је полетео из Београда – први пут после паузе од 31 године
Свечани дочек за авион "Ер Србије" у Чикагу (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ Julija Bakić/ bg

Авион националне компаније "Ер Србије", који је јутрос рано полетео из Београда, слетео је у Чикаго, на Међународни аеродром "О'Хер", где је дочекан воденим топовима, преноси Танјуг.

Авион који носи назив "Никола Тесла" слетео је на Терминал 5, који је званично отворен у јануару ове године.

У част првог лета на аеродрому је приређен свечани дочек. Добродошлицу путницима и српској авио-компанији, у име градоначелника Чикага Брендона Џонсона и целе ваздухопловне авијације, пожелела је комесарка чикашког Директората за цивилно ваздухопловство Џејми Ри.

"Радујемо се дугом и трајном партнерству, али и томе што Чикаго поново повезујемо с једним од најстаријих европских градова. Технички, ово је обнова старог лета, који је последњи пут реализован на данашњи дан, 17. маја 1992. године. У ту част, ова два лета носиће исте ознаке, као и некадашњи летови", истакла је комесарка Ри.

Навела је да ће путници који долазе из Србије имати на располагању многобројне опције ка многим дестинацијама са аеродрома "О'Хер".

Генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек поручио је да су захваљујући овом летом Београд, Србија и регион Западног Балкана много ближи.

"Дошли смо данас из Београда за 9 сати и 53 минута, што је невероватно кратко време. Данас су с нама били путници који су летели тим последњим летом пре 31 године, али и путници који тада нису ни били рођени. Овде смо због свих вас, наша врата су вам увек отворена, добро дошли", поручио је Марек.

Дочеку су присуствовали и регионални директор "Ер Србије" за Северну и Јужну Америку Џорџ Петковић, министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Први лет до Чикага успешно је реализован, а путници ће имати прилику да на овој релацији лете два пута недељно, средом и суботом.

Од 12. јуна на располагању ће бити и трећи полазак, понедељком.

Летови ће се обављати авионима типа "ербас А330-200" из флоте широкотрупних авиона авио-компаније.

У Чикагу живи више од 350.000 српског порекла, али и многобројни људи са Западног Балкана, којима ће ова линија олакшати путовање до Србије, али и целог региона.

image