Србија и Балкан

Делови Србије под водом: Службе у приправности у Новом Саду, у Хрватској попустио савски насип

Припадници Министарства унутрашњих послова су због последица падавина интервенисали на територији Новог Сада, општине Беочин, као и у Сремским Карловцима, Зрењанину, Шапцу, Руми и Ваљеву

Обилне падавине узроковале су поплаве у појединим деловима Србије. Припадници МУП-а интервенисали су у више места, а евакуисане су три особе.

Две особе су повређене током невремена у Новом Саду, а у Коцељеви је дошло до плављења десетак кућа. МУП саопштава да тренутно нема угрожених.

Припадници Министарства унутрашњих послова су због последица падавина интервенисали на територији Новог Сада, општине Беочин, као и у Сремским Карловцима, Зрењанину, Шапцу, Руми и Ваљеву. Како се наводи, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на црпљењу воде из подрумских просторија у Руми, у месту Черевић, Жабљу, Сремским Карловцима, Зрењанину.

У саопштењу се додаје да је у Коцељеви дошло до плављења десетак кућа, као и у Ваљевској Лозници, где је вода продрла у подрумске просторије једног локала.

Информације са терена из минута у минут пратите у нашем блогу уживо

  • 18. мај 2023 • 15:39

    15:39

    У Градишци проглашен први степен редовне одбране од поплава

    У Градишци је данас проглашен први степен редовне одбране од поплава након што је водостај реке Саве достигао 700 центиметара, изјавио шеф градског Одсека цивилне заштите Слободан Кнежевић.

    Кнежевић је навео да ће врх најављеног плавног таласа сутра проћи кроз Градишку, али не би требао оставити озбиљније посљедице, с обзиром на то да су ретензије на хрватској страни прилично празне и могу да прихвате воду.

    Пратећи стање узводно, река Сава ће још пар дана сигурно расти и у Градишци достићи ниво 730 центиметара, када се проглашава други степен редовне одбране од поплава, након чега се очекује стагнација и пад водостаја - рекао је он.

    Кнежевић је истакао да је Цивилна заштита у Градишци у приправности од почетка обилних падавина које су изазвале дјелимично изливање планинских рјечица Лубине, Јавланице и Врбашке, наводећи да су се ове рјечице повукле у корита, али су још поплављени усјеви.

    Он је рекао да се реке Сава приликом водостаја од 700 центиметара излива само у небрањено подручје у селима Гашница, Бистрица и Врбашка, те да се ни у наредним данима не очекују већи проблеми са поплавама.

  • 14:45

    Ситуација у Чачку под контролом

    Након велике количине кише која је пала током претходне ноћи на територији Србије, у западном делу земље нема већих проблема.

    Ситуација на територији града Чачка је под контролом, а местима која су раније била проблематична, сада не прети опасност.

    "Тренутно је стабилна ситуација што се тиче водотокова првог и другог реда, а уочено је да су ниво водостаја у порасту, с обзиром на то да смо имали најаву од стране Републичког хидрометеоролошког завода да је током ноћи у западној, југозападној Србији, а и у Банату били јачих удара ветра и кише већег интензитета, тако да то је и очекивано. За сада немамо неких сазнања да је дошло до изливања, а самим обиласком терена уочили смо да има благог пораста”, рекао је Братислав Зечевић, начелник Штаба за ванредне ситуације града Чачка.

    Зечевић је апеловао на мештане са територије града Чачка да уколико дође до било каквих изливања то могу пријавити путем бесплатне телефонске линије на број 0800/112-032, где 24 сата могу пријавити било какав догађај, а надлежне службе биће одмах упућене за решавање тог проблема.

  • 14:01

    Вишковић обишао поплављена подручја у Новом Граду

    Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић обишао је данас поплављена подручја у Новом Граду. Вишковић је обишао новоградско насеље Млакве.

    Огромне поплаве које су задесиле Нови Град нанеле су огромне штете и на стадиону Млакве, а вода која је прекрила терен до врха голова дошла је и до трибина. Најављено је да ће Вишковић посетити и Костајницу.

    Општине Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, те град Приједор погођени су поплавама услед обилних киша у протеклих неколико дана, пренела је РТРС.

  • 13:05

    Додик: Институције већ предузеле активности како би штета од поплава била санирана

    Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су институције већ предузеле активности како би штета од поплава била санирана и како би на угрожена подручја била упућена неопходна помоћ.

    "Данас сам разговарао с начелницима општина Нови Град, Костајница и Козарска Дубица. Обавестили су ме о стању на поплављеним подручјима, као и о насталој штети", објавио је Додик на Твитеру.

  • 12:55

    Бујица се повукла из Коцељеве, санира се штета

    После јучерашњих поплава у Коцељеви је стабилно стање, бујица се повукла. Остало је блато и да се санира штета јер је вода ушла у 30 домаћинстава. Све надлежне екипе у Коцељеви су на терену. У Коцељеви данас нема кише.

    Сава је на 14 центиметара испод увођене редовне мере одбране од поплава. Хидрометеоролози предвиђају да ће ниво реке доћи до 455, а ванредна одбрана од поплава се проглашава када је ниво на 500 центиметара.

    Сви прате шта се дешава јер се добро сећају поплава из 2014. године.

    Члан градског већа задужен за сарадњу са Сектором за ванредне ситуације рекао је да за сада нема потреба за бригом.

    "Што се тича мера редовне и ванредне одбране од поплава, ту наредбу доноси Србијаводе“, рекао је Здравковић.

    Највиши ниво Саве 2014. године је износио 666 центиметара.

  • 11:40

    Службе и даље дежурају у Новом Саду

    Након олујног невремена које је синоћ захватило Нови Сад и проузроковало велике поплаве и колапс у саобраћају, дежурне комуналне и друге службе налазе се на терену и настављају са санирањем штете.
    Саобраћај се на фреквентним локацијама одвија без проблема, док у мањим улицама и даље има воде због које се аутомобили отежано крећу.

    Према речима Бориславе Пејановић из Јавно - комуналног предузећа "Водовод и канализација" све екипе и механизација су и даље на терену.

    "Негде смо највише посла имали у Партизанској, улици Цара Лазара и Цара Душана односно у појединим деловима града као што је Телеп, Клиса, центар и Лимани и Грбавица, али и приградска насеља Футог и Ветерник. Наша примарна надлежност је да санирамо све оне саобраћајнице односно магистралне, најфреквентније и тек када то завршимо и када се саобраћај нормализује заједно са ватрогасним екипама крећемо у извлачење и испумпавање вода из подрума", изјавила је Пејановић.

  • 11:25

    У Сиску попустио савски насип

    У Сиску је током преподнева попустио савски насип и између осталог поплавио Удружење за терапијско јахање (КАС) у том граду.

    "Све нам је уништено. Вода нам је ушла у све просторије. Тренутно радимо на премештају пет терапијских коња у оближња села. Ситуација је јако тешка", рекла је Аленка Берендика, председница Удружења КАС.

    Вода је прво почела да продире испод насипа, а након неког времена насип је попустио. Хрватске воде хитно санирају пукнути део насипа на којем се већ дуже време изводе радови санације, пренео је портал Сисакинфо.

  • 10:16

    Искључена два бунара због замућене воде у Зрењанину

    Обилне падавине проузроковале су мање проблеме на изворишту одакле се Зрењанин снабдева водом. То је довело до замућености воде у мрежи, саопштило је ЈКП "Водовод и канализација“ из Зрењанина.

    Након додатних анализа два бунара у којима је утврђена замућеност, искључена су са система водоснабдевање. Укупно има 34 бунара из којих Зрењанин користи воду.

    Екипе предузећа испирају цеви у целом граду како би се замућена вода што пре избацила из водоводне мреже, а завршетак радова се очекује током дана.

  • 09:47

    Водостаји у благом порасту у чачанском крају

    У чачанском крају, водостаји река су у благом порасту. Нема изливања, за сада.

    Из градског Штаба за ванредне ситуације прате стање. У приправности су све службе.

  • 09:20

    Надвожњак у Новом Саду опет проходан

    Надвожњак у Темеринској улици у Новом Саду је данас поново проходан. Синоћ је након великог невремена више возила остало заглављено у води која је настала испод подвожњака који је недавно реновиран.

image