Србија и Балкан

Опасност од поплава: Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја река у региону

Јаке падавине у кратком периоду могу да изазову појаву и изливање бујичних водотока, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске
Опасност од поплава: Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја река у региону© TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN/ nr

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске упозорио је да ће нове падавине на западу Крајине изазвати додатни пораст водостаја на целом сливу Уне и Сане, будући да је на том подручју услед обилних падавина тло засићено водом, а ниво река је у домену средње високих вода.

Тренутно је на снази редовно стање одбране од поплава, али је извесно да ће већ у наредним сатима водостај Уне достићи 420 центиметара, што значи и проглашење ванредног стања одбране од поплава.

Сви путеви су проходни, нема заплављених и поплављених објеката, а бујични водотоци су у коритима.

Нове падавине најављене су за сутра када се очекују и пљускови са грмљавином.

Наранџасти метео аларм у БиХ

Из ФХМЗ-а наводе да је за данас у већем делу БиХ упаљено наранџасто упозорење због локално интензивнијих падавина, грмљавина и јаких до олујних удара ветра.

Обавештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје општина у Унско-санском кантону, Средњобосанском, Кантону Сарајево и Зеничко-добојском кантону.

"Сугеришемо надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу с овлашћењима, а службама које спроводе мере и активности заштите и спашавања људи и материјалних добара препоручујемо појачан опрез", наводе из Агенције за водно подручје реке.

Тренутно је стање најкритичније у Кулен Вакуфу. Према последњим информацијама 40 кућа је поплављено.

Због набујале Сане, синоћ око 22.00 часа у Санском Мосту су се огласиле сирене.

Сирене су се огласиле у складу са одлуком Штаба Цивилне заштите Сански Мост о проглашењу стања природне несреће.

Очекује се пораст водостаја скоро свих река у Хрватској

Водостај Уне и Сане расте, док су у благом паду реке Купа и Корана код Карловца и Зрмања код Обровца, а метеоролози најављују обилну кишу.

С обзиром на то да је земља већ засићено водом смањена је могућност инфилтрације нових падавина, па и мања количина кише може да изазове проблеме, упозорено је из хрватског Хидрометеоролошког завода.

Метеоролози и "Хрватске воде" најављују да ће ситуација бити још тежа, јер стиже још пуно кише, а доћи ће и до пораста водостаји скоро свих река у Хрватској.

На поједине водостаје додатно утичу и дотоци из суседних земаља, који су такође повећани ради падавина, па је с обзиром на временску прогнозу могуће очекивати нове максимуме водостаја наредних дана.

Горска служба спашавања упозорила је да путеви под налетом бујице могу бити препуни рупа или остати без слоја асфалта, па возачима саветују да не иду аутомобилима по поплављеним саобраћајницама.

image