Србија и Балкан

Јаков Милатовић данас преузима дужност председника Црне Горе

Инаугурацији новог председника требало би да присуствује око 200 гостију, међу којима и сви шефови држава земаља Западног Балкана
Јаков Милатовић данас преузима дужност председника Црне Горе© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Изабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић званично ће данас ступити на дужност шефа државе након што ће у Скупштини Црне Горе положити заклетву и одржати инаугурациони говор.

Након инаугурације уследиће церемонија свечаног војног поздрава на платоу испред Скупштине Црне Горе, саопштено је из парламента.

Председник Црне Горе бира се на период од пет година, на непосредним изборима.
Милатовић је трећи председник од проглашења независности Црне Горе, 21. маја 2006. Пре њега је то био Филип Вујановић у три мандата, с тим што је први пут изабран након успостављања Државне заједнице Србије и Црне Горе. Вујановића је на председничкој позицији 2008. заменио Мило Ђукановић.

Инаугурацији Милатовића присуствоваће око 200 гостију, међу којима и одлазећи председник Мило Ђукановић, а Милатовић је раније рекао да ће на свечаност доћи и сви шефови држава земаља Западног Балкана.

Милатовић и Ђукановић су се састали два пута од председничких избора, а тема њиховог сусрета је била примопредаја дужности.

Након инаугурације најављен је ручак за званице, а предвече и пријем у Вили Горица, где ће домаћин бити Милатовић са супругом.

image