Србија и Балкан

Вучић: У Србији ће Црна Гора увек имати искреног пријатеља

Председник Србије каже да је сигуран да ће Јаков Милатовић посетити Србију, иако о томе још увек није разговарао са њим
Вучић: У Србији ће Црна Гора увек имати искреног пријатеља© Танјуг/Медиа биро

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, након инаугурације новог председника Црне Горе Јакова Милатовића да ће та држава у Србији увек имати искреног пријатеља и доброг партнера

"Желели смо као Србија да укажемо поштовање народу Црне Горе. Присуствовао сам полагању заклетве, желим им све најбоље у будућности. У Србији ће имати искреног пријатеља и доброг партнера", рекао је Вучић и напоменуо да се са Милатовићем чуо и јутрос.

Он додаје да је Милатовић поменуо Берлински процес, и истиче да је пажљиво слушао новог председника Црне Горе.

"Увек има простора за сарадњу. Јасно је да Црна Гора остаје стратешки опредељена својој политици чланства у НАТО. Ми свој војни положај доживљавамо другачије, љубоморно чувамо нашу војну неутралност, да сами бринемо о свом небу и земљи. Такође, нешто су нам другачије нијансиране поруке око догађаја у свету, али то не мења наш изразито пријатељски став према Црној Гори. Грађани Црне Горе су за то гласали", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да је сигуран да ће Милатовић посетити Србију, иако о томе још увек није разговарао са њим.

Каже да је разговарао и са председником Хрватске Зораном Милановићем, поред ког је седео на инаугурацији.

"Па да, ми увек разговарамо. Познајемо се дуги низ година, нормално и рационално разговарамо. Важно је да градимо пристојније односе са Хрватском", казао је Вучић.

Председник Србије се осврнуо и на нападе из Хрватске.

"У Хрватској, што горе о мени пишу, народ ме у Србији све више воли. Што год се они више радују црним данима у Србији, то народ више енергије улаже у Србију и труди се. То сам ја све с њима договорио, та мржња коју сипају против мене је нешто што ми иде у корист. Погледајте наслов из 2017, био је јун или јул, потпуно исти, Вучић је уплашен, готов. Ево шест година сам готов, плашим се да не буде ових четири или пет да сам готов", казао је Вучић.

Додаје да је важно да разумемо и поштујемо разлике, и да се нада даљем унапређењу односа са свима из региона.

О присуству Вјосе Османи на инаугурацији, председнице такозваног Косова, Вучић каже да је она често на разним форумима.

"Ја због тога нисам срећан, пошто ви знате шта пише у Уставу Србије. Не зато што имам нешто лично против ње, већ због свега другог. Али сам ипак дошао. Ако баш питате за протоколарне ствари, негде сам дошао, а негде нисам. То ћете да видите. Желео сам да покажем поштовање и колико нам је важно да у Црној Гори имамо истинског пријатеља. Сваки напредак је за нас од изузетног значаја. Разумео сам Милатовића да жели јачање економских веза, и једни и други смо на европском путу. Неке разлике имамо, не само у региону, али то не сме да буде препрека пријатељских односа. Ја бих се понекад усудио да кажем и братских односа", истакао је Вучић.

Рекао је да не може да каже да Црна Гора показује непоштовање према Србији.

"Да ли смо ми пресрећни због сваке одлуке Црне Горе, нисмо и не морамо да будемо. Да ли су они срећни због сваке наше одлуке, сигурно да нису. Зато постоје државе, и увек је боље да проналазите заједнички именитељ, на основу којег можете да сарађујете, а не да са неподношљивом лакоћом неодговорности проналазите тачке раздора", закључио је председник Србије.

image
VV inauguration
banner