Србија и Балкан

Си честитао Милатовићу: Спреман сам да заједно радимо на промовисању пријатељства две земље

Си Ђинпинг истакао да су се Кина и Црна Гора увек узајамно поштовале и веровале једна другој
Си честитао Милатовићу: Спреман сам да заједно радимо на промовисању пријатељства две земље© FOTO TANJUG/ SKUPŠTINA CRNE GORE

Председник Кине Си Ђинпинг упутио је честитку новом председнику Црне Горе Јакову Милатовићу, саопштено је из амбасаде те земље у Црној Гори.

Си Ђинпинг је истакао да су се Кина и Црна Гора увек узајамно поштовале и веровале једна другој.

Си је додао да придаје велику важност развоју односа Кине и Црне Горе и да је спреман да ради са Милатовићем на промовисању пријатељства две земље, јачању размене искустава у управљању земљом и побољшању развоја билатералних односа у корист грађана две земље.

Милатовић је навео да је сигуран да ће се односи Кине и Црне Горе у наредном периоду побољшати, како на економском, тако и на свеукупном друштвеном плану.

Милатовић је, у интервјуу за "Чајна медија груп" рекао да је Кина незаобилазни глобални партнер, те да би се радо одазвао позиву да званично посети Пекинг.

Милатовић је рекао да су досадашњи односи Кине и Црне Горе били пријатељски, те да ће то тако и остати за време његовог мандата, преноси портал РТЦГ.

"Мислим да су односи пријатељски. Кина је наш трговински партнер, Кина је једна велика земља са којом Црна Гора има добре дипломатске односе и ја сам и убеђен да ће то тако и остати. Сасвим сигурно да постоји начин да се додатно унапреде и економски односи и да се додатно унапреди и трговинска размена”, рекао је Милатовић.

Према његовим речима, Кина је један од најважнијих економских партнера Европске уније, па сматра да ће и Црна Гора, како буде ближе ЕУ, бити сигурнија и за кинеске инвеститоре.

"Мислим да је Кина један од најважнијих економских партнера Европске уније. Моје становиште као председника Црне Горе у наредном периоду ће управо бити такво. Сматрам да постоји додатни простор за унапређење економских односа, културне сарадње, као и студентске сарадње. Радујем се мом доприносу када је у питању унапређење целокупних друштвених односа Црне Горе и Кине", закључио је Милатовић.

У међувремену Јаков Милатовић уприличио је, са супругом Миленом, свечани пријем поводом преузимања дужности председника.

На свечаности у Вили Горица, која је у току, очекује се око 700 званица. Међу гостима су домаћи, као и европски и званичници из региона.

Милатовић је данашњим полагањем заклетве у Скупштини постао нови председник Црне Горе.

image