Србија и Балкан

Градоначелник Цетиња одбио позив на инаугурацију, одржан перформанс против Милатовића

Цетиње је историјски, државни и културни центар Црне Горе, каже градоначелник Никола Ђурашковић
Градоначелник Цетиња одбио позив на инаугурацију, одржан перформанс против Милатовићаwww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић је, уочи инаугурације новог председника Јаковa Милатовићa, упутио честитку и образложио свој недолазак у Подгорицу на свечану седницу Скупштине Црне Горе.

"Председнику Милатовићу честитам, хвала му и на позиву на инаугурацију, али на њу се нећу и не могу одазвати. Нећу и не могу из поштовања према својим суграђанима, али и свима онима који су увек долазили на инагурације црногорских владара и председника у престолно Цетиње", навео је Ђурашковић.

Цетиње је, поручио је, историјски, државни и културни центар Црне Горе, "оно је у самим темељима наше куће".

"Поштујем демократски избор наших суграђана и функцију председника, али не могу и не желим присуством подржати чин непоштовања и неразумевања традиције наше куће". закључио је Ђурашковић, пренео је портал подгоричке Адриа ТВ.

Истовремено са инаугурацијом Милатовића у Скупштини Црне Горе у Подгорици на Цетињу је организован перформанс Демократске партије социјалиста са којег је поручено да, како су навели, "Милатовић није достојан Цетиња".

"Данашњим перформансом, ДПС-а Цетиња и наш Савет младих ДПС-а послали су јасну поруку – одговор на покушај понижавања наше дичне Престонице инаугурацијом новог председника државе ван Цетиња", написао је потпредседник ове странке Иван Вуковић на Твитеру.

Милатовић је трећи председник Црне Горе од проглашења независности 21. маја 2006. године. Пре њега су на тој функцији били Филип Вујановић и Мило Ђукановић, који су заклетве полагали на Цетињу.

Оскар Хутер, кандидат на посланичкој листи "Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић", поручио је да урушавањем традиције Милатовић жели да понизи Цетиње, али му то, казао је, неће дозволити.

"Поштоване грађанке и грађани Црне Горе, као што знате у току је чин инаугурације новоизабраног председника господина Милатовића, и то не како би требало у згради Владиног дома на Цетињу, већ у згради Скупштине Црне Горе у Подгорици", рекао је Хутер и додао:

"Добро ми знамо шта о Цетињу и о Црногорцима мисли Јаков Милатовић".

Хутер је оптужио Милатовића да урушавањем традиције жели да унизи, понизи и маргинализује Цетиње.

"То му нећемо дозволити. Он Цетиња није ни достојан", закључио је он Хутер.

image