Србија и Балкан

Вучић са лидерима "Отвореног Балкана" о предстојећој зими

Званичници су разговарали о енергетској ситуацији и заједничким корацима у вези предстојећег састанка у оквиру Берлинског процеса
Вучић са лидерима "Отвореног Балкана" о предстојећој зими© Принтскрин/Инстаграм/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић одржао је видео конфренцију са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Димитаром Ковачевским у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Званичници су разговарали о енергетској ситуацији пред наступајућу зиму и заједничким корацима у вези предстојећег састанка у оквиру Берлинског процеса.

"Разговарао сам са Едијем Рамом и Димитаром Ковачевским о заједничким корацима како бисмо обезбедили сигурну зиму за све наше грађане, као и о предстојећем састанку у оквиру Берлинског процеса", објавио је Вучић на Инстаграму.

"Отворени Балкан" представља политичко-економску зону коју формирају три државе-чланице: Србија, Северна Македонија и Албанија.

Вучић је рекао да та иницијатива значи "мир, просперитет и сигурнију будућност за народе нашег региона, јер заједно смо увек јачи".

Званичници привремених приштинских институција критикују ову регионалну иницијативу одбијајући да јој се придруже под "неравноправним" условима.

Курти: "Отворени Балкан" je штетна иницијатива без визије

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је одбио позив на Самит "Отвореног Балкана" у Охриду који је одржан 7. и 8. јуна 2022. године, додајући да је реч о "штетној регионалној иницијативи без визије".

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала је својевремено изазвала дипломатски скандал када је,како су пренели приштински медији, од Северне Македоније захтевала да изађе из "Отвореног Балкана" како не би "имала посла с њима".  

Након ових претњи Гервала је избачена из кабинета тадашњег премијера Северне Македоније Зорана Заева.

image