Србија и Балкан

Србија је прошла: Расте извоз из централне Србије на "Косово"

Повећан увоз робе из централне Србије на КиМ, наводе из Приштине
Србија је прошла: Расте извоз из централне Србије на "Косово"Getty © Carsten Koall / Stringer

Према подацима Агенције за статистику "Косова" (АКС), у априлу ове године повећан је увоз робе из централне Србије у односу на исти период претходне године.

"Увоз из земаља ЦЕФТА у априлу 2023. достигао је 78,3 милиона евра, или 17,6 одсто укупног увоза, уз повећање од 2,1 одсто. Земље са највећим учешћем у увозу биле су: Србија 6,1 одсто, Албанија 5,6 одсто, Македонија 4,6 одсто", наводи се у извештају КАС-а .

Са друге стране, извоз тзв. Косова у земље ЦЕФТА у априлу је достигао 27 милиона евра, или 40,1 одсто укупног извоза, уз пад од 14,6 одсто.

"Главни партнери за извоз из земаља ЦЕФТА су: Македонија 16,0 одсто Албанија 12,4 одсто Србија 6,7 одсто Црна Гора одсто", наводе из АКС.

У међувремену, извоз "Косова" са другим земљама достигао је 20,7 милиона евра, или 30,9 одсто. "Као најзначајнијег извозног партнера ових земаља вреди поменути: САД 14,6 одсто и Швајцарска 9,2 одсто", наводе из Приштине.

Увоз тзв. Косова са другим земљама достигао је 170,6 милиона евра, односно 38 одсто. Земље са највећим учешћем увоза у овој групи биле су: Турска 15 одсто и Кина 9,4 одсто, наводи се у извештају.

"Албанијан пост" подсећа да је премијер приштинских власти Аљбин Курти, у време када је био опозиција, тврдио да је "Србија заинтересована да Албанци купују што више њених производа, јер на тај начин јача на КиМ и лакше контролише своју политику". Упркос томе што је прошло више од 10 година од акције "Србија не пролази", српска роба доминира на тржишту Косова и Метохије.

image