Србија и Балкан

Раковић: Ерупција екстремизма против патријарха Порфирија већа него 2016.

Напади на поглавара СПЦ имају за циљ да поткопају чињеницу да је у турбулентним временима патријарх једна од ретких особа која има стабилизирајући потенцијал, сматра Владимир Вулетић
Раковић: Ерупција екстремизма против патријарха Порфирија већа него 2016.© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Ерупција екстремизма против патријарха Порфирија резултат је нетрпељивости и према Српској православној цркви (СПЦ) и према њеном поглавару, сматра историчар Александар Раковић и истиче да се тако нешто могло чути само једном – 2016. на загребачкој телевизији З1.

"Ерупција екстремизма против патријарха десила се само једном у Загребу 2016, на З1 телевизији био је говор мржње нешто слабијег интензитета. Та телевизија наступа са проусташких позиција, а због таквих наступа њихово регулаторно тело јој је забранило емитовање програма на три дана", рекао је Раковић за Танјуг коментаришући увреде и претње упућене патријарху Порфирију које су се могле чути у подкасту "Добар, лош, зао".

Раковић је истакао да се та ерупција екстремизма сада поновила у Београду у још екстремнијој варијанти.

"Све то се десило на једној београдској телевизији где је један од гостију псовао патријарху сестру, мајку цркви, панагију, псовао је и попадије", рекао је Раковић и подсетио да је патријарх сахранио мајку пре месец дана.

Додао је и да је изјава патријарха извучена из контекста, тј. да се она није бавила правом природом његовог односа према женама.

"Колико је само пута патријарх говорио афирмативно о женама, где је изричито осудио нападе на жене, и помињао исту ону статистику коју су незадовољне жене са екстремним ставовима помињале против патријарха Порфирија. Патријарх је јасно ставио до знања какав став има, али овде је нешто друго у питању", рекао је он.

Раковић сматра да није добро што постоје људи који су декларативно у СПЦ, а нападају Српску цркву са екстремних позиција.

"Патријарх само жели добре односе између Цркве и државе, јер је то важно за стабилност земље", рекао је Раковић и додао да би волео да ти односи буду у симфонији, те да верује да се с тим слаже већина грађана.

На делу стигматизација патријарха

Да је на делу врло смишљена идеја да се патријарх стигматизује, односно обележи и укаже да је он као човек далеко од онога што би требало да буде, изјавио је социолог Владимир Вулетић.

"У текстовима писаним с том намером, истиче се питање колико лица патријарх има, затим да је трпеза за којом седи увек богата и тиме се код читаоца жели направити дистанца спрам патријарха", рекао је он за Танјуг.

Према његовим речима, стално се потеже питање да ли Црква има право на своје мишљење, а Црква, истакао је Вулетић, није модерна невладина организација него има различит став према ономе што су трендови.

Додао је и да патријарху замерају што наводно прати председника Србије Александра Вучића и оценио то као бесмислено.

"Чињеница је да је у турбулентним временима патријарх једна од ретких особа која има стабилизирајући потенцијал. У наступима против њега се заправо то на неки начин жели стигматизовати и уклонити из јавног живота и да се у одређеним турбулентним ситуацијама његова реч не узима озбиљно", рекао је Вулетић.

Говорећи о односу Цркве и председника државе, изнео је да ће Црква увек бити уз државу, односно њено вођство, ма ко био на челу државе, те да ни на који начин не треба повезивати идеолошке ставове и погледе на свет патријарха и било ког политичара у Србији.

"Црква је изнад тога и не занимају је појединачни, идеолошки ни политички ставови политичара. Њу занима држава и ко је на челу државе. Он је за њу главни, тако је и било и тако ће и бити", закључио је Вулетић.

image