Србија и Балкан

Вучић: Избори реални, али не дам владу онима који би да је формирају по страном налогу

Овом земљом ће владати они који добију поверење народа, истакао је Вучић
Вучић: Избори реални, али не дам владу онима који би да је формирају по страном налогу© FOTO TANJUG/ STR

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у вези са евентуалним изборима да су они реална опција и да неће дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе.

"Када неко оспорава легитимитет на овај или онај начин, онда је то најбољи начин", истакао је председник Србије гостујући на РТС.

Вучић је поручио да неће дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе.

"Овом земљом ће владати они који добију поверење народа", истакао је Вучић.

Вучић је, говорећи о протестима "Србија против насиља", рекао да су људи после два масовна убиства тражили кривца у свему и сваком, и да је на протестима био велики број људи који желе да нешто промене, да им деца буду сигурнија.

Међутим, он сматра да је онима који истанчано прате политичке активности постало јасно да су политичари бившег режима или опозиције то покушали да искористе, на теме на којима се то не ради.

"Мислим да се обратим Србији са дугорочним планом, и показаћу како можемо да изађемо из свега овога", рекао је Вучић. Како је рекао, од оних који су против насиља ниједну меру нисмо добили, већ су све политичке.

Посета породицама страдалих у селима код Младеновца

Сусрет са породицама убијених у Дубони и Малом Орашју био изузетно тежак, поручио је председник Србије Александар Вучић гостујући на РТС.

"Прво сам отишао у кућу у којој живе родитељи Милана и Кристине Панић, Зорица и Саша са свекром и свекрвом, Светланом и Стојаном. Сачекали су ме Зорица и Саша, родитељи Милана и Кристине. Они су за неколико минута изгубили сина и ћерку. Кристина није дочекала матуру, Милан је био полицајац, диван дечак и младић. Није мрава згазио. Наш народ каже, кад видите слику, лепи као јабуке, више неће ући у кућу. Једино што сам могао да им кажем је да ћу као грађанин и председник Србије за оног ко је то учинио, за оног ко га је наоружао, и за оне у породици који су то помагали, тражити најтеже казне", навео је Вучић. 

Како је рекао, потом је у Дубони посетио кућу Милосава Тодоровића.

"Он је један страшно јак човек, неуобичајене храбрости. Он и његова супруга Данијела изгубили су сина Далибора, од 25 година. Бави се човек пољопривредом, и бравар и лимар. Сина је водио често, радили су од четири ујутру, изгубили су све што су имали. Онда сам причао са родитељима и породицама Немање, Николе, Лазара, Александра и Марка, у Малом Орашју. То је страшно какав је масакр ту почињен. Ти људи живе а не живе. А данас, колико год да им је тешко због сопствене деце, сви се надају да ће Петар Митровић преживети иако је у тешком стању. Сваки дан причам са лекарима, ја сам то у лице рекао његовој породици. Има најбољу негу, али... Сви остали се опорављају и преживеће. А надамо се да ће, и Бога молимо, и Петар да преживи. То би била велика победа за једно дивно село", рекао је Вучић.  

Председник Србије истиче да су породице убијених тражиле само једно - најстроже казне за починиоце.

"Ја ћу се политички борити у Европи и свету, јер за ово што је учињено у Београду, Орашју и Дубони не постоји друга казна. Не можете да убијете монструма макар имао 13 или 14 година. Али онај ко је томе допринео мора да добије најстрожу казну. Како да објасните људима да је неко ко је то планирао, да изађе из болнице. Или како је овај планирао из Дубоне. Да изађе после 20 година, па да живи нормално, цео живот. А угасио 10 кућа. Шта ме брига за удружења и друштва. Мора да постоји мало правде. Шта треба, да изађе па да завије још десет кућа у црно. Ово говорим као човек и председник. Док сам председник борићу се свим силама да добију максималне казне. Знам да ће ово да злоупотребе, али ако то не учинимо овог пута сами ћемо бити криви када се то буде понављало за 15 или 20 година", рекао је он. 

Вучић је истакао да је посетио школу Владислав Рибникар, али да "није имао потребу да се некоме правда", и није водио камере.

"Ни данас нисам водио камере. Једину фотографију коју видите сликана је телефоном. Наравно, била је и директорка школе, и неколико људи у школи. Уписао сам се у књигу жалости, обишао место злочина. Али немам потребу да се правдам било коме ко мисли да има монопол на бол и тугу", додао је.

"Ескобар да обнави градиво и прочита шта пише у Бриселском споразуму"

Вучић je поручио специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару, поводом његове изјаве да САД чекају предлог Приштине за ЗСО, ''да обнови градиво'' и прочита шта пише у Бриселском споразуму.

"Да прочита шта пише у Бриселском споразуму и његовим анексима, у принципима. Никакве ингеренције и компетенције нису на приштинским властима", рекао је Вучић.

Вучић је за РТС, на констатацију да је јутрос на згради општине у северном делу Косовске Митровице постављена нова застава тзв. Косова, да је најављено полагање заклетве албанских градоначелника на северу КиМ у четвртак, а да из Приштине кажу да нема ЗСО док се Срби не врате не у институције, док Борељ издваја Србију за неусклађивање са санкцијама Русији, рекао ''да је Борељ у праву''.

"Борељ је у праву. Србија је једина није увела санкције Русији", рекао је Вучић и истакао да Србија једина води своју политику самостално и независно.

"Док можемо да водимо самосталну и независну политику, то ћемо да чинимо. Кад не будемо могли, о томе ћу обавестити грађане, али успевамо већ годину и три месеца да чувамо наше ставове које смо формулисали", рекао је Вучић.

Што се тиче ситуације на КиМ, навео је да је она изузетно тешка, али да смо захваљујући, како је навео, "трпељивости, мудрости, памети и бојкоту свега што су албанке институције на северу, успели да сачувамо мир и стабилност''.
"То њих додатно иритира. Ми смо успели да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић.

Он је захвалио Србима са КиМ на "одговорности, озбиљности и огромној подршци" и додао да мисли да ће процентуално броју становника највећи број људи доћи са КиМ на велики скуп у петак, 26. маја.

"Желим да захвалим онима који су пешице кренули ка Београду, то нису људи који су обавезујући страначки симпатизери, то су људи који воле своју Србију и знају колико смо се заједно борили за наш народ на КИМ и то ћемо наставити да радимо", рекао је Вучић.

Поводом изјаве председник скупштине привремених приштинских институција Глаука Коњуфце да нема ЗСО без повратка Срба у институције, он је додао да Приштина нема право да предлаже било какве предлоге.

"Нити нас то интересује нити нас занима, нити ћемо да учествујемо у тим глупостима којима могу очи да нам замажу. Ово одговарам америчком посреднику, само вас молим прочитајте то што пише", рекао је Вучић, још једном се осврћући на изјаву Ескобара о ЗСО.

Како је нагласио, постоји управљачки тим, који је надлежан за израду статута за ЗСО и који чине Срби.

"Немојте да се правите да сте заборавили, а ако јесте, подсећам вас да обновите градиво. Ако не обнaвљате градиво по питању Повеље УН и Резолуције 1244 обновите градиво по овом питању, молим да то учините"; поручио је Вучић.

Што се тиче евентуалних претњи, притисака, текстова у "Њујорк тајмсу" и сведочења у Сенату, Вучић је поручио: "Капа доле, много сте јаки и храбри".

Он је истакао да, ''ма колико био мали, он је представник поноситог и достојанственог народа''.

"Нећу да погнем главу пред таквим претњама, погнућу само пред нашим народом, ако погрешим нешто или из поштовања и одавања части", поручио је Вучић.
Он је нагласио да ће штитити Србију као и право Срба на слободу на КиМ.

image