Србија и Балкан

Вучић обишао породице убијених код Младеновца и Смедерева

Масовно убиство у Младеновцу и Смедереву догодило се 4. маја, када је У.Б. (21), убио осморо људи, а 14 ранио из аутоматског оружја у селима Дубони и Малом Орашју у близини Младеновца
Вучић обишао породице убијених код Младеновца и Смедерева© TANJUG/ STR

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас породице убијених у масакру у Младеновцу и Смедереву и разговарао са родитељима и породицама жртава.

У Дубони је посетио породице Панић и Тодоровић, а у Орашју је разговарао са породицама Стевановић, Милић, Миловановић и Митровић.

Породица Панић остала је без двоје деце, сина који је био полицајац и ћерке. Најмлађа жртва овог масовног убиства имала је 15 година, а најстарија 25 година.

Председник Вучић је изразио саучешће и рекао да верује да ће правосудни систем и институције Србије имати снаге да на адекватан начин казне убицу и његове помагаче и да је једина права казна она која је најтежа.

Масовно убиство у Младеновцу и Смедереву догодило се 4. маја, када је У.Б. (21), убио осморо људи, а 14 ранио из аутоматског оружја у селима Дубони и Малом Орашју у близини Младеновца, око 60 километара од Београда.

Како је саопштено из МУП-а, у викендици коју је користио пронађен је читав арсенал оружја, а полиција је ухапсила одбеглог 21-годишњег убицу у близини Крагујевца, код родбине код које се крио.

Одмах после овог масовног убиства и убиства деце у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду трећег маја, председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја. Навео је и да ће потпуно разоружати Србију.

Влада Србије је петог маја усвојила мере које подразумевају да Министарство унутрашњих послова хитно припреми измене и допуне Закона о оружју и муницији, којима би се пооштрили услови за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја.

Изменама Закона биће предвиђене и обавезне провере лица којима је дозвољено поседовање оружја (укључујући и ловачко оружје), а које би подразумевале обављање лекарских, психијатриских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.

Ове провере биће вршене на шест месеци и на годину дана.

После јавног позива МУП-а да сви грађани који нелегално поседују оружје и експлозивне направе у року од месец дана предају оружје без последица, од осмог маја до данас прикупљено је више од 33 хиљаде комада оружја.

Осим ових, предложено је и смањење кривично-правне одговорности починиоца кривичног дела са 14 на 12 година старости, а наложено је и запошљавање још 1.200 полицајаца, задужених за пружање безбедности у свим школама у Србији.

Формирана је и почела са радом и Радна група Владе Србије за подршку менталном здрављу и сигурности младих, као и Савет за борбу против вршњачког насиља, као и радна група за безбедност деце на интернету.

image