Србија и Балкан

Антонијевић: "Косово" није чланица УН, тужба за геноцид неозбиљна

Утврђивање геноцида "тежак посао" коме претходи прикупљање доказа и опсежна истрага
Антонијевић: "Косово" није чланица УН, тужба за геноцид неозбиљна© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Најава "косовских власти" о подношењу тужбе за геноцид против Србије је неозбиљна, пре свега због тога што тзв. Косово није члан Уједињених нација (УН), изјавио је правник Милан Антонијевић.

Објаснио је да без чланства у УН не постоји могућност да се пред међународним судовима покрене поступак за утврђивање геноцида.

Поводом изјаве председника "косовске скупштине", Гљаука Коњуфце, да је тзв. Косово близу завршетка тужбе за геноцид Србије над народом Косова, те да су о тужби против Србије консултовани и најзначајнији стручњаци, Антонијевић каже да је утврђивање геноцида "тежак посао" коме претходи прикупљање доказа и опсежна истрага.

"Да је 'Косово' било чланица УН-а у тренутку извршења наводног геноцида, онда би могло да се разговара о прикупљеним доказима. Мислим да се ради о политичком притиску који не користи дијалогу између Београда и Приштине и јасним обавезама 'Косова' да спроведе делове Бриселског споразума који се тичу формирања Заједнице српских општина (ЗСО)", оценио је он за агенцију Бета.

Додао је да очекује да ће и међународна заједница послати поруку тзв. косовским властима да би подношење пријаве за геноцид Србије било неозбиљно.

"Овакви потези косовских власти само спречавају да се успоставе везе између привредника и других људи који желе да сарађују. Најава косовских власти о подношењу тужбе за геноцид Србије није тема на којој би требало губити политичку енергију", закључио је Антонијевић.

image