Србија и Балкан

Албански градоначелници три општине на северу КиМ заклетву полажу у четвртак

Нови градоначелник Звечана Иљир Пеци заклетву ће положити у албанском селу Бољетин у овој општини
Албански градоначелници три општине на северу КиМ заклетву полажу у четвртакGetty © Carsten Koall

Градоначелници три општине на северу Косова и Метохије који су са по пар стотина гласова изабрани на ванредним локалним изборима који су у општинама на северу КиМ одржани 23. априла и које су Срби бојкотовали, положиће заклетву у четвртак 25. маја, у јавним објектима а не у зградама скупштина општина Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, најаваио је за "Косово прес" секретар ДПК Бетим Ђоши.

Истовремено, Министарство администрације и локалне самоуправе тзв. Косова саопштило је да ће током дана објавити званично саопштење око датума полагања заклетве тројице градоначелника у општинама на северу КиМ.

Нови градоначелник Звечана, Иљир Пеци, заклетву ће положити 25. маја у селу Бољетин, пренео је јутрос портал "Економија онлајн".

Бољетин је село на мање од десет километара од центра Звечана, настањено је углавном албанским становништвом, и у овом селу гласање је 23. априла било организовано у згради основне школе.

Албански портали у Приштини јутрос преносе да ће полагање заклетви бити организовано у четвртак у 10 сати у јавним објектима три општине.

Осим Иљира Пеција, заклетву би у четвртак требало да положе и Измир Зећири из ДПК као нови градоначелник Зубиног Потока и Љуљзим Хетеми из Покрета Самоопредељење као нови градоначелник Лепосавића.

Атић за сараднике именовао људе из албанских странака

Ередн Атић из Самопредељења чији је лидер Аљбин Курти, заклетву је као нови градоначелник Северне Митровице положио 19. маја у згради СО у Бошњачкој махали у Северној Митровици.

Он је именовао четири директора одељења у оквиру свог кабинета, рекао је за Танјуг одборник Грађанске иницијативе "Митровица" у скупштини општине Скендер Садику.

Анеса Чолаковић из бошњачке заједнице именавана је за директорку у Одељењу за омладину, културу и спорт, док је директор за заједнице Јетон Рахмани из египћанске заједнице.

Директор Одељења за просвету постао је Вид Јанићијевић из српске заједнице и Шенај Лапаштица из албанске заједнице, именован је за директора Одељења за катастар.

Атић је на локалним изборима на северу КиМ 23. априла освојио 533 гласа

На изборима 23. априла у четири општине на северу Косова гласало је 1.567 грађана или 3,47 посто уписаних, од тога само 13 Срба.

image