Србија и Балкан

Додик из Москве за РТ Балкан: Јачање немачке војске веома тешка порука за Србе

Немачка навија да се КиМ одвоји од Србије, што је нарушавање уставног поретка и територијалног интегритета Србије, а у БиХ навија за муслимане и укидање националног идентитета Срба, поручио је председник Републике Српске
Додик из Москве за РТ Балкан: Јачање немачке војске веома тешка порука за Србе© FOTO TANJUG/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

Промовишући принцип војне неутралности и одбацујући могућност да се у оваквим тешким временима сврстава на једну страну, Република Српска је против учлањења у НАТО, и на нивоу Босне и Херцеговине апсолутно одбија било какву могућност да одржава заједничке војне вежбе са било киме, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Поводом велике војне вежбе НАТО "Бранилац Европе" у којој учествују многе балканске земље, укључујући и "косовске снаге безбедности", Додик је након 11. Међународног састанка високих представника задужених за питања безбедности у Москви истакао да НАТО покушава да застраши државе у које долази. 

"Циљ је да се још више потчине они који у томе учествују, или они који покушавају да дају свој допринос", додао је он.

Одговарајући на питање који је циљ Немачке у БиХ, узимајући у обзир да су се немачки војници вратили у ту државу након 10 година, Додик је истакао да је Немачка издвојила више од 100 милијарди евра за јачање војске, те да је то је за Србе веома тешка порука.

"То је за нас Србе веома тешка порука. Ми смо у прошлом веку због Немачке војне експанзије изгубили пола нације. У Првом и Другом светском рату изгинуло је пола припадника српског народа и наравно да асоцијације на та времена није могуће избрисати", рекао је председник Републике Српске.

Како је додао, посебно је проблематично то што Немачка у овом тренутку није неутрална, већ је "веома навијачка".

"Немачка навија за Албанце на 'Косову', да се КиМ одвоји од Србије, што је нарушавање уставног поретка и територијалног интегритета Србије. У БиХ Немачка навија за муслимане и њихову концепцију уређене централне државе и укидање националног идентитета Срба", истакао је он закључујући да је политика која промовише немачко-британске вредности у погледу БиХ данас неприхватљива.

Поводом прекида сарадње са амбасадама и дипломатама САД и Британије и забране функционисања британских фондова и невладиних организација на територији Републике Српске Додик је истакао да се РС држи стабилно, а да је њихов изазов да је дестабилизују. 

"Веома је видљиво њихово мешање у унутрашње ствари БиХ. Свих ових година, готово 25, рад особља те две амбасаде био је непријатељски према РС", рако је он додајући да је РС изгубила преко 100 својих надлежности предвиђене међународним Дејтонским споразумом.

Како истиче, то није крај, будући да сада покушавају да пренесу имовину РС у власништво БиХ, што није предвиђено Дејтонским споразумом.   

"Ми то доживљавамо као отимање река, шума, обрадивог земљишта", рекао је Додик у Москви.

Додик се осврнуо и на деловање функционера спорног легитимитета Кристијана Шмита, наводећи да ће РС одбити сваку меру коју буде донео.

"Они сви заједно, Немачка, САД и други послали су у БиХ човека који се лажно представља као високи представник и тамо покушава да намеће законе. Он није именован у СБ како је то предвиђено мировним Дејтонским споразумом, нити су га одабрале стране потписнице анекса 10 међу којима је и РС. Међутим, они својом ароганцијом, игнорисањем и својом силом, покушавају да у њему прикупе снагу. Муслимани у Босни то прихватају, Хрвати прихватају, ми не прихватамо његову улогу и одбићемо сваку меру коју буде икада донео у БиХ која се односи на РС", закључио је Додик.

image