Србија и Балкан

Полагање заклетви на северу КиМ: Уместо у зградама српских општина, заклињу се у албанским селима

Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, полагање заклетви дочекују окићени безбројним српским заставама које су истакнуте и на улицама, испред зграда општина, по терасама, капијама кућа...
Полагање заклетви на северу КиМ: Уместо у зградама српских општина, заклињу се у албанским селима© Зоран Шапоњић

Тројица албанских градоначелника српских општина на северу КиМ изабраних са укупно неколико стотина гласова на ванредним локалним изборима 23 априла које су Срби бојкотовали положиће данас заклетве у албанским селима у околини Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

Иако је јуче првобитно најављено да ће Иљир Пеци који је за градоначелника Звечана изабран са 114 гласова заклетву положити у кули Исе Бољетинца у селу Бољетин на око седам – осам километара од центра Звечана, касније током дана приштински медији јавили су да ће се церемонија ипак одржати у основној школи "Иса Бољетинац" у овом селу.

Школа је недалеко од меморијалног центра који је посвећен Бољетинцу, у историји запамћеном као вођи качака, "албанском борцу за независност" и "водећој личности албанског герилског отпора Турској, Србији и Црној Гори".

Што се тиче општине Зубин Поток, нови градоначелник Измир Зећири који је на изборима 23 априла освојио 196 гласова, заклетву ће положити данас у албанском селу Чабра, на око пет – шест километара од центра.

У овом селу крајем прошле године одржана је и конститутивна седница новог сазива СО Зубин Поток у којој су власт преузели албански одборници пошто су се Срби почетком новембра повукли из косовских институција.

Село Чабра познато је по трагедији из марта 2004. године када су се у Ибру у атару села утопила тројица албанских дечака.

Албански медији оптужили су тада Србе за ову трагедију а све је било окидач за мартовски погром када је 17. и 18. марта 2004. године широм "Косова" у сукобима убијено више људи, хиљаду српских кућа запаљено, око 4.000 Срба протерано, а запаљено, оскрнављено и уништено 35 цркава и манастира на Косову и Метохији.

Нови градоначелник Лепосавића, Љуљзим Хетеми који је на изборима у овој општини победио са 100 гласова, заклетву ће положити у основниј школи "Кадри Бистрица" у селу Шаљска Бистрица које се налази са леве стране пута Лепосавић – Косовска Митровица.

У овом селу подигнута је велика база косовске специјалне полиције.

Ерден Атић, нови градоначелник Северне Митровице заклетву је положио у згради скупштине ове општине у Бошњачкој махали у петак 19. маја.

Зграду је током полагања заклетве обезбеђивала Косовска полиција а церемонија је протекла без инцидената. На згради СО била је истакнута застава тзв. Косова.

Атић је у међувремену већ поставио директоре неких јавних предузећа у општини, међу којима су један Србин, по једна Бошњакиња и Туркиња и по један Египћанин и Албанац.

Оно што после најављених полагања заклетви албанских градоначелника српских општина на северу КиМ остаје отворено питање, јесте да ли ће и када нови градоначелници Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића покушати да уђу у зграде општина, односно, где ће бити седиште нових градоначелника.

Зграда СО у Бошњачкој махали у Северној Митровици подигнута је средствима Приштине, док су зграде СО у ове три општине грађене средствима Владе Србије.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер раније је изјавио да "Сједињене Америчке Државе не сматрају добром идеју да се силом уђе у општинске зграде на северу КиМ".

Земље Квинте поручиле су да "не би требало да постоје акције или иницијативе – укључујући новоизабране градоначелнике и скупштине општина – које не служе грађанима или које могу повећати тензије".

"То укључује вршење више од административних овлашћења и процес преузимања дужности, јер није потребно да градоначелници положе заклетву у општинским канцеларијама. Све стране треба да се уздрже од употребе силе или радњи које подстичу тензије или сукобе", наведено је у саопштењу Kвинте.

Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, полагање заклетви дочекују окићени безбројним српским заставама које су истакнуте и на улицама, испред зграда општина, по терасама, капијама кућа...

На ванредним локалним изборима на северу КиМ који су пре месец дана одржани углавном у контејнерима постављеним поред пута и које су Срби бојкотовали од око 40.000 уписаних бирача гласало је њих 1.567, међу њима и у све четири општине укупно 13 Срба.

image