Србија и Балкан

Заказана заклетва у Северној Митровици после избора у контејнерима

"Седница СО, на којој ће градоначелник Атић положити заклетву, заказана је за 19. мај за 11 часова", потврдио је за Танјуг одборник СО Скендер Садику
Заказана заклетва у Северној Митровици после избора у контејнерима© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Ерден Атић, градоначелник Северне Митровице изабран на локалним изборима које је приштинска власт организовала у контејнерима, а Срби их бојкотовали, и на које је изашло 4,62 одсто, положиће заклетву у петак, 19. маја у сали Скупштине општине, сазнаје Танјуг.

"Седница СО, на којој ће градоначелник Атић положити заклетву, заказана је за 19. мај за 11 часова", потврдио је за Танјуг одборник СО Скендер Садику.

Атић је изабран за градоначелника на ванредним локалним изборима одржаним 23. априла. Срби су изборе бојкотовали, а ниједана политичка партија која их окупља, није имала кандидате на тим изборима.

Полагање заклетве може да изазове ескалацију на северу Косова, страхују, како Срби који живе на северу, тако и званичници Републике Србије, као и представници међународне заједнице.

Подсећамо, јуче је специјални представник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине Мирослав Лајчак, после разговора са представницима привремених косовских институција, посетио север Косова, где је разговарао са представницима цивилног сектора, Српске листе и других српских политичких партија.

Он је након завршетка посете Косову и Метохији рекао да ови избори нису дуготрајно решење за тренутну ситуацију на КиМ, а на свом Твитер налогу написао да је забринут због онога што је чуо од Срба са севера. Своју забринутост је изразио и председник Србије, Александар Вучић.

image
VV inauguration
banner